JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2018 13:06:00

Pamětníkům musíme naslouchat

Pamětníkům musíme naslouchat

Na čestném pohřebišti v Ořechově, kde spočívají ostatky více než 1400 vojáků padlých při osvobozovacích bojích na jižní Moravě, se u příležitosti 73. výročí ukončení druhé světové války uskutečnila vzpomínková akce.

 Památku obětí nejtragičtější kapitoly moderních dějin zde v sobotu 21. dubna 2018 za Jihomoravský kraj položením květin uctil hejtman Bohumil Šimek. Hejtman ve své řeči konstatoval, že nelze zcela splatit dluh k lidem, kteří nasazovali svoje životy pro naši svobodu.

„Musíme však naslouchat pamětníkům a připomínat dalším generacím toto tragické a zároveň heroické období,“ zdůraznil Bohumil Šimek. Sobotního pietního aktu se zúčastnili též představitelé Generálního konzulátu Ruské federace, zástupci Ořechova a okolních obcí, organizací bojovníků za svobodu a dalších občanských iniciativ, včetně členů klubů vojenské historie.

K tankové bitvě v Ořechově došlo 24. dubna 1945. Střet otevřel vojákům Rudé armády přístup k Brnu – to bylo následně osvobozeno 26. dubna. V samotné bitvě položilo své životy na 960 vojáků Rudé armády. Události posledních dnů války se tragicky dotkly také Ořechova, jehož dvacet obyvatel zahynulo, 176 domů bylo úplně zničeno a žádné z více než 600 stavení obce nezůstalo nepoškozeno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama