Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2018 13:47:00

Kdo hází vidle do vytváření vládní koalice?

Kdo hází vidle do vytváření vládní koalice?

Když jsem si na serveru Novinky.cz přečetl vyjádření nedávného prvního místopředsedy ČSSD a ministra vnitra Chovance, nevěřil jsem vlastním očím.

 Když jsem si na serveru Novinky.cz přečetl vyjádření nedávného prvního místopředsedy ČSSD a ministra vnitra Chovance na adresu nového vedení ČSSD a současné politiky této strany a zejména její snahy dostat se do vládního angažmá s hnutím ANO, nevěřil jsem vlastním očím.

Přeci Sobotka a Chovanec byli těmi, kdo rukou společnou a nerozdílnou a za pomoci kmotrovských struktur typu Bison & Rose a Mgr. Pokorného, zničili obraz ČSSD ve veřejnosti a dovedli ČSSD v posledních letech ke čtyřem volebním porážkám, z nichž porážka v říjnu 2017, ve sněmovních volbách, nelze nazvat jinak nežli katastrofální. Říkat dnes, jak to činí M. Chovanec, že ČSSD by měla poctivě pracovat ve sněmovní opozici a tak se „prát po boku s celým poslaneckým klubem za své voliče“. No, prima. Kdo tomu poslancům ČSSD už půl roku brání? A proč jsou stále, třeba Piráti anebo T. Okamura a R. Fiala z SPD viditelnější, nežli poslanecký klub ČSSD. Neříkám to proto, že mě to těší, ale musím se podívat realitě do očí. Je to smutné, ale je to tak a bude - li to takto pokračovat, strana se nemůže zvednout z oněch zhruba 7%, na které ve volbách v říjnu 2017 padla.

Vyjádření části senátorů za ČSSD (anebo dokonce celého senátorského klubu - ?) proti ustavení koaliční vlády ČSSD s hnutím ANO není obvyklým postupem v demokratické politické straně. Respektive v demokratické politické straně, která zažila před pár měsíci zdrcující porážku ve volbách a potřebuje tedy, víc než kdy jindy, stabilitu svého vedení, jehož pozice není zdaleka skvělá. Senátoři by si měli uvědomit, že pokud věc dojde až k vnitrostranickému referendu, ve kterém se bude rozhodovat o tom, zda ČSSD do vlády půjde či nikoli a pokud bude tento návrh vedení ČSSD většinou členů zamítnut, bude to znamenat fatální oslabení vedení strany. A to zrovna teď ČSSD vůbec nepotřebuje.

Neříkám, že jsem nadšen z některých jmen, která padají v souvislosti s nominacemi na ministry za ČSSD. Ale předpokládám, že alespoň tři z pěti ministrů za ČSSD budou schopni ve své funkci marketingově vyspělého výkonu, což může pozitivně ovlivnit pozici strany ve veřejném mínění. Vedení strany tedy musí provést nominace do ministerských pozic s ohledem nejen na odbornost a erudici nových ministrů, ale také s ohledem na jejich marketingovou schopnost se prosadit v mediální oblasti. Ale to je jiný příběh, jiná disciplína. Posílat přes média vzkazy nedávno zvolenému vedení ČSSD není příliš vkusné a ani rozumné. Oslabuje to jeho vyjednávací pozici.

Chovanec a Štěch byli nedílnou a vlastně rozhodující částí Sobotkova katastrofalně neúspěšného vedení ČSSD, které přivedlo stranu k děsivému volebnímu propadu. Jestliže tito lidé dnes dávají hraběcí rady novému vedení, jsem na pozoru. Právě tito kritici postupů nového vedení by měli být soudní. Nebudou to zrovna oni, kteří povedou zápas o návrat voličů ČSSD, protože toho nejsou vlastně schopni. To musí být nový ministři a nikdo z nových ministrů by neměl být sobotkovským typem figury, to je zřejmé.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama