Ing. Karla Šlechtová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2018 22:24:00

Společně s VHÚ chystáme další rozšíření leteckého muzea

Společně s VHÚ chystáme další rozšíření leteckého muzea

Jubilejní 50. sezónu Leteckého muzea Kbely, jedné z hlavních muzejních institucí Vojenského historického ústavu Praha, v sobotu 28. dubna zahájila ministryně obrany Karla Šlechtová.

Ta se také zúčastnila slavnostního otevření nového hangáru se sbírkou cvičných proudových letadel, poté si prohlédla areál celého muzea, jeho hangáry i dílny restaurátorů. Do muzea se přišly podívat i tisíce prvních letošních návštěvníků.

Slavnostní otevření muzea do nové sezóny zahájil plukovník Aleš Knížek, ředitel Vojenského historického ústavu Praha. „Nechci připomínat vše, čím muzeum za padesát let své existence už prošlo, ale rád bych zde vzpomenul na ty osobnosti, které muzeum zakládaly. Jde o lidi, kteří v roce 1967 a 1968 přesvědčili vedení tehdejší armády i politické vedení státu, aby se v Kbelích začala shromažďovat letecká sbírka a budovat stálá letecká expozice. Zmínil bych kapitána Františka Baštu, nadpraporčíka Milana Čermáka, rotmistra Josefa Nového, plukovníka Jaroslava Janečka, Pavla Svitáka a inženýra Jana Sýkoru. U posledního jména bych rád doplnil, že na práci muzea se dnes podílí již třetí generace Sýkorů,“ řekl na úvod plukovník Knížek.

Ministryně obrany Karla Šlechtová ocenila snahu všech zaměstnanců o fungování muzea a prohlédla si řadu exponátů. „Jsem ráda, že v den, kdy se otevírá další část expozice, nový hangár číslo 43, jste dorazili v tak hojném počtu. Ráda bych při této příležitosti vyzdvihla ředitele Vojenského historického ústavu Praha, plukovníka Aleše Knížka. Nebýt jeho, tak letecké muzeum dnes není v tak dobré pozici, v jaké je. Věci vždy chtějí nějakého tahouna, který dokáže přesvědčit všechny okolo o smyslu dění a který také dokáže přesvědčit politiky, kteří rozhodují o finančních záležitostech, že je dobré do toho či onoho investovat. Pan plukovník Knížek to vždycky dokázal,“ konstatovala ministryně obrany.

VHÚ chystá rozšíření leteckého muzea

Poznamenala, že muzeum dnes disponuje více než třemi stovkami exponátů letadel a má několik hangárů. „Ministerstvo obrany společně s VHÚ chystá rekonstrukci dalších a další rozšíření muzea. Chtěla bych poděkovat i všem zaměstnancům VHÚ, podporovatelům a dobrovolným pracovníkům, protože bez vás by muzeum nemohlo existovat a fungovat pro veřejnost,“ dodala ministryně obrany, kterou expozicí provedl ředitel VHÚ plukovník Knížek a velitel 24. základny dopravního letectva Praha - Kbely plukovník David Klement.

Do leteckého muzea ihned po otevření začaly proudit davy návštěvníků. Kromě programu je přilákalo i otevření hangáru číslo 43. Ten stojí poblíž hlavního vchodu muzea a nabízí návštěvníkům expozici letadel sloužících k výcviku pilotů. K vidění je zde také polský letoun PZL TS-11 Iskra či československý letoun Aero L-29 Delfín. Delfíny využívaly k výcviku všechny státy Varšavské smlouvy kromě Polska, to upřednostnilo svůj vlastní letoun. Zájemci si zde mohli prohlédnout i cvičnou verzi MiGu-15 (UTI) a legendární Aero L-39 Albatros. V tomto případě šlo o letoun ve speciální verzi-kamufláži připomínající konstruktéra Jana Vlčka, který Albatros vytvořil.

Muzeum bude mít otevřeno každý den kromě pondělí

Mezi další zajímavé exponáty patřil i cvičný letoun Fouga CM.170 Magister z poloviny 50. let, který se stal v zemích NATO jedním z nejrozšířenějších, pokud jde o výcvik pilotů. Toto letadlo bylo možné vidět v areálu Staré Aerovky, který patří pod Letecké muzeum Kbely a veřejnosti byl zpřístupněn v roce 2016. Zatím disponuje dvěma renovovanými hangáry. V jednom je umístěna kolekce letadel Aero, v druhém pak kolekce bitevních a bombardovacích letounů.

Letecké muzeum Kbely bude mít nyní otevřeno denně, kromě pondělí. Otevírací doba je od 10.00 do 18.00 (hangáry se uzavírají v 17.30). Spojení k muzeu je ze stanice metra C – Letňany autobusem (zastávka Letecké muzeum). Vstup je zdarma.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama