Ing. Marie Pěnčíková

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2018 4:34:00

Světelný smog a světelné znečištění

Světelný smog a světelné znečištění

Satelitní údaje ukazují, že umělé osvětlení způsobuje stále větší rozjasnění naší planety v nočních hodinách. Světelné znečištění vzrůstá každoročně o dvě až tři procenta a způsobuje lidem, fauně a flóře, celé naší planety nelehké potíže.

Negativní účinky se projevují nejen na zdraví lidí, kteří si díky přebytku světla neodpočinou, ale i na přirozeném biorytmu, orientaci a reprodukci zvířat a rostlin.

Nejnovější výzkumy zjistily, že zavedením LED osvětlení sice snižujeme spotřebu elektrické energie, ale zároveň tím zvyšujeme intenzitu světla a tím pádem nočního rozjasňování oblohy.

V Česku je v ulicích přes půldruhého milionu lamp veřejného osvětlení. Ekologové odhadují, že až polovina z nich svítí špatným směrem či zbytečně silně. Tím přispívají k jevu, jemuž se právě říká světelný smog. Ministerstvo životního prostředí proto připravuje regulaci nevhodného způsobu svícení. A bude-li to nezbytné, bude muset navrhnout opatření zavedením a odsouhlasením nového zákona.

Motivací pro radnice obcí a měst mají být státní dotace. Cílem je dotlačit města plná lamp a světelných reklam, ale i třeba provozovatele velkých průmyslových areálů ke změnám.

Bylo zjištěno, že některé radnice se v následujících letech skutečně chystají na poměrně masivní, byť postupnou výměnu zastaralých lamp. Obce a města zpracovávají potřebnou dokumentaci k veřejnému osvětlení, které bude nejen úsporné, ale i efektivní, bez zbytečného úniku do prostoru.

Ministerstvo životního prostředí zatím nemá definitivní představu, jak problematiku světelného znečištění konkrétně vyřešit. Zatím zjišťuje, jaké jsou legislativní nástroje, které by stát mohl využít k jeho snížení. Jestliže je nenajde, pravděpodobně se budou muset změnit zákony. Ministerstvo životního prostředí konstatuje, že jsou zhruba v polovině své práce a že materiál k této problematice chtějí dokončit do října tohoto roku.

Světelné znečištění v našich podmínkách se týká téměř všech lidí žijících v Evropské unii. Je to jakási civilizační daň. Nejhorším typem jsou světla typu skleněných koulí, které září všude okolo a jen dolů ne.

Počkejme si tedy na výsledky práce odborníků. Doufejme, že tak, jak už je skoro přirozené třídit odpad, tak budeme také lépe hospodařit i se světlem. Jestli však chceme zachovat naší planetu pro další generace čistou a funkční, nezbývá nám nic jiného, než zregulovat tyto požitky.

Marie Pěnčíková, předsedkyně Ústřední revizní komise KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama