JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2018 22:41:00

Výstavba nové nemocnice v Moravské Třebové je naší prioritou

Výstavba nové nemocnice v Moravské Třebové je naší prioritou

Zástupci Pardubického kraje pod vedením hejtmana Martina Netolického a radního pro oblast zdravotnictví Ladislava Valtra jednali o dalším postupu ve věci stavby nové nemocnice v Moravské Třebové na pozemku po bývalé dětské nemocnici.

S představiteli města debatovali nejen o probíhající přípravě projektu, ale jednali také o konkrétních podmínkách převodu pozemku a budovy polikliniky z města na kraj.

 „Výstavba nové moderní zdravotnické budovy, která odpovídá 21. století, je pro nás v současné době jednoznačnou prioritou. Podle stávajícího zadání děláme všechno proto, abychom plnohodnotnou budovu včetně výjezdové stanice záchranné služby postavili za řádově 150 milionů korun do konce roku 2020. Finanční krytí této částky očekáváme v letech 2019 a 2020 v kombinaci vlastních zdrojů kraje a úvěru, který bude využit na zdravotnické investice, primárně pak na stavbu centrálního příjmu v Pardubicích,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Se zástupci města nyní konkretizujeme podmínky převodu budovy polikliniky a pozemku, na kterém budova vyroste. Poliklinika by měla být převedena bezúplatně s tím, že pokud nebude po čase ke svému účelu využívána, tak jí městu za stejných podmínek převedeme zpět. V případě pozemku by se mělo nejprve jednat o souhlas s povolením stavby a po kolaudaci budovy by měl být pozemek bezúplatně převeden se zárukami pro město i kraj,“ řekl hejtman Netolický s tím, že krajští radní budou na svém jednání 14. května projednávat projektový záměr výstavby nové nemocnice. Kraj již v letošním roce uvolnil finanční prostředky na přípravu projektu.

Obrysy připravovaného projektu nastiňuje krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „Nová nemocnice by měla mít tři stanice po 30 lůžkách následné péče, což je více než v současném stavu. Součástí projektu je také stravovací provoz, rehabilitace, biochemická laboratoř a stanoviště záchranné služby včetně stání pro sanitní vozy. Město tak o své zdravotnické zařízení nepřijde, ba naopak jej posuneme na mnohem vyšší úroveň. Navíc bude provozovatel a vlastník budov pouze jeden, a tím bude Pardubický kraj,“ vysvětlil  radní Valtr.

Výstavba nemocnice na pozemku po bývalém dětském oddělení je pozitivně vnímána také ze strany města Moravská Třebová, které však požaduje garance, že toto zařízení skutečně vznikne. „Jednoznačně chceme mít jistotu, že pokud bezúplatně převedeme budovu polikliniky a pozemek po bývalém dětském oddělení, tak v těchto prostorách skutečně vznikne zařízení pro zdravotnické a sociální služby. Proto nyní řešíme s krajem vzájemné kompenzace a záruky. Věřím, že tato jednání brzy uzavřeme a občané tak získají jistotu moderního zdravotnického zařízení v našem městě,“ sdělil starosta města Miloš Izák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama