Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2018 11:25:00

Městské firmy jsou hračky v rukách politiků

Městské firmy jsou hračky v rukách politiků

Situace v KV Areně v plném světle dokazuje, co se stává s městskými firmami, když jsou v rukách politiků. Pirátská strana na všech úrovních kritizuje propojení politiky a státních/krajských/obecních podniků.

 Do všech důležitých městských firem, které mají na starost správu některého z městských majetků, bylo jejich vedení dosazeno přísně politicky, v některých případech bez nároků na větší odbornost. Z některých městských firem se pak staly doslova hračky v rukách některých politiků, čemuž odpovídá jejich personální nebo nákupní politika.

Jednatel KV Areny je od roku 2012 zároveň radním města, což v sobě střetává správce městského majetku a toho, kdo jeho práci kontroluje. Tento stav byl posílen po volbách 2014, kdy se jednatelem stal Vladimír Kvasinčka, kterého se nepodařilo po celé řadě kontroverzních kroků ani odvolat, ani přetvořit KV Arenu v příspěvkovou organizaci města. Nejnovější krok s přejmenováním haly bez vědomí vlastníka-města jen dokazuje, že v tuto chvíli už koalice KOA-exANO-ČSSD-KDU-ČSL nefunguje.

Piráti v Poslanecké Sněmovně předložili vlastní návrh nominačního zákona, který má zajistit jasná kritéria pro přijímání členů do kontrolních a správních rad státem ovládaných podniků a zásadně přispět k jejich transparentnímu fungování. Podobný krok budou Piráti prosazovat i v Karlových Varech. „Městské firmy nemohou být předmětem rozdělování politické kořisti, ale musí šetrně a transparentně fungovat pro dobro občanů našeho města. Nemůžeme a nebudeme tuto zažitou praxi podporovat. Případ KV Areny ukazuje, jak nekompetentní politické vedení může být a jak je obtížné řešení, pokud primátor nechce řešit problém se svými koaličními „partnery“,“ uvedl Jindřich Čermák, lídr Pirátů pro komunální volby v Karlových Varech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama