Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2018 11:04:05

Vyzývám k řádnému konkurznímu řízení na místo ředitele Národního divadla

Vyzývám k řádnému konkurznímu řízení na místo ředitele Národního divadla

Otevřeným dopisem se obracím na předsedu vlády, ministra kultury i paní náměstkyni, která má v gesci živé umění. A to ve věci provedení řádného konkurzního řízení na obsazení místa ředitele Národního divadla...

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře, vážená paní náměstkyně,

je to již pět let, co byl prof. MgA. Jan Burian jmenován ředitelem Národního divadla, bez řádného konkurzního řízení, a to pouze na doporučení odborné komise a ze známosti s ministryní kultury Alenou Hanákovou a Jiřím Pospíšilem, toho času místopředsedou ODS, dnes předsedou TOP09.

Takto exponovaná funkce musí být vždy obsazována na základě otevřeného výběrového řízení.

V programovém prohlášení Vaší vlády se opíráte o principy potírání klientelizmu, potírání korupce a zefektivňování řízení jak ministerstev samých, tak i příspěvkových organizací ministerstvem zřizovaných.

Proto není možné tolerovat ve vedení Národního divadla, instituce s rozpočtem přes jednu miliardu korun, člověka, který nebyl vybrán řádným konkurzem.

Samotné hospodaření Národního divadla, kde více než miliardový rozpočet nedokáže vygenerovat platy umělců na přijatelné úrovni, je velmi podezřelé. Většina umělců zde zaměstnaných pobírá mzdu na hranici existenčního minima a žije tak na pokraji chudoby a nouze.

Na rozdíl od platů managementu Národního divadla, kde plat pana ředitele Buriana byl více než 115 tisíc korun měsíčně a platy nejvyššího managementu byly nad 100 tisíc korun měsíčně.

A to i přesto, že programová skladba a samotná kvalita jednotlivých uváděných děl je velmi diskutabilní.

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře, vážená paní náměstkyně,

žádám Vás tímto o vypsání transparentního a otevřeného výběrového řízení na místo ředitele Národního divadla.

S pozdravem

Ing. Zdeněk Štefek

stínový ministr kultury KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama