Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2011 13:13:54

Tak zvané sociální reformy povedou k sociálnímu vyloučení a nárůstu chudoby

Tak zvané sociální reformy povedou k sociálnímu vyloučení a nárůstu chudoby

Poslankyně Marta Semelová (KSČM) se kriticky vyjádřila k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č.111/2006 Sb. o pomoci v hmotné nouzi a jménem poslanců KSČM ho odmítla.

Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Cílem úpravy má být podle předkladatelů zjednodušení a zvýšení hospodárnosti systému, větší adresnost, zvýšení motivace osob k řešení nepříznivé sociální situace, zpřísnění podmínek pro osoby, které se vědomě vyhýbají práci.

Co se týká větší hospodárnosti: V praxi vidíme, jak si to ministerstvo práce a sociálních věcí představuje. Úspora na propouštěných pracovnících úřadů práce a nákup zprostředkovatelské činnosti od soukromých agentur práce. Přihrávání lákavých obchodů bankám a peněžním ústavům za sociální karty a škrty občanům a rodinám s nejnižšími příjmy. K proklamovanému zvýšení motivace osob k řešení nepříznivé sociální situace a zpřísnění podmínek pro osoby, které se vědomě vyhýbají práci. Bohužel je v České republice řada míst, kde se nezaměstnaní nemají čemu vyhýbat. Pracovní místa totiž mnohdy v širokém okolí nejsou. Navíc se zruší povinnost zaměstnavatelů volná místa vůbec nahlásit. A nabídky veřejně prospěšných prací jako slabounká náplast také ne.

A vláda nabízí těmto lidem v jejich špatné životní situaci zhoršení podmínek pro přiznání podpory v nezaměstnanosti, zpřísnění v poskytování dávek hmotné nouze, omezení příspěvku na bydlení, nižší rodičovský příspěvek při péči o zdravotně postižené dítě. K tomu ještě změnu zdravotně postiženým při posuzování stupně závislosti, což povede k vyloučení řady osob z nároku na příspěvek na péči, popřípadě k přesunutí některých osob do nižší skupiny závislosti a tím i k výplatě nižšího příspěvku na péči.

Již stávající situace rodin s nejnižšími příjmy je značně obtížná. Privatizace služeb a vykrádání kapes středně a nízkopříjmovým občanům je cestou do pekel. Tak zvané sociální reformy povedou k sociálnímu vyloučení, nárůstu chudoby a bezdomovectví. Proto pro ně klub KSČM nemůže hlasovat. (Potlesk poslanců KSČM.)

Parlamentní řeč k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /sněmovní tisk 372/ - třetí čtení

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama