Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2018 7:37:00

Politika tlustého klacku

Politika tlustého klacku

Nový ministr zahraničních věcí USA, Mike Pompeo, v pondělí perlil. V zásadním rozporu s politickou pozicí svých nejbližších spojenců – Velké Británie, Německa, Francie a Evropské unie – dštil síru na režim íránských ajatolláhů.

 USA na základě rozhodnutí prezidenta Trumpa před pár dny odstoupily od jaderné dohody s Íránem uzavřené v roce 2015, mj. především z iniciativy a zásluhou tehdejšího amerického prezidenta Obamy. Tedy smlouvy, které se kromě USA a již jmenovaných evropských spojenců USA, zúčastnila také Čína a Rusko. Jak se zdá, kromě USA chtějí všechny ostatní smluvní strany dohodnutý smluvní dokument dodržovat. Evropa se domnívá, že je lepší špatná jaderná smlouva s Íránem (a tato konec konců špatná být vůbec nemusí), nežli smlouva žádná.

Ministr zahraničí Pompeo hovořil o zdrcujících finančních sankcích, kterými chtějí USA srazit Írán na kolena. Pan ministr má trochu smysl pro humor. Těžko si představit nějakou zemi, která bude sražena na kolena, jež má vcelku normální politické i obchodní vztahy s ostatními světovými velmocemi. Prostě USA se vydaly na dobrodružnou cestu. Proto bylo nezbytné vyměnit osoby a obsazení na ministerstvu zahraničí, kam na místo uměřeného a realistického byznysmena Tillersona přišel poněkud velkohubý Pompeo. Pompeo včera světové veřejnosti sdělil, že pro Írán připraví dvanáct podmínek, které tato země musí splnit, pokud chce, aby byly zrušeny americké sankce a americký ekonomický tlak na ni.

Mimo jiné mají Íránci odejít ze Sýrie (konečně i ruský prezident Putin naznačuje, že se tomu tak stane), kde jsou íránští vojáci na pozvání legální syrské vlády. A to na rozdíl od dvou tisíc amerických vojáků, kteří jsou v Sýrii bez vědomí a proti vůli legální syrské vlády. Prostě Spojené státy chtějí stanovit Íránu podmínky, které žádná země světa, pokud si chce zachovat svou suverenitu a důstojnost, nemůže přijmout jinak, nežli v okamžiku na celé čáře prohraného válečného konfliktu.

Představa, že by Američané chtěli prosazovat svojí vizi uspořádání Středního východu a Perského zálivu válkou, je – doufejme – z říše sci - fi. Prostě projevy nového amerického ministra zahraničí budou sloužit spíše k obveselení realisticky uvažující části světové veřejnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama