Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2011 13:40:00

Cesta z krize? Více konkurence a méně byrokracie

Cesta z krize? Více konkurence a méně byrokracie

Evropě z krize nepomůže další bezmyšlenkovité vrstvení regulací, "více Evropy" a prohlubování integrace. Pracovní místa a růst HDP zajistí naopak odstraňování byrokratických překážek a svobodnější podnikání.

Tvrdí to zpráva britského konzervativního europoslance Sajjada Karima, o které ve Štrasburku hlasuje europarlament.
Zpráva má plnou podporu i českých europoslanců z ODS. Kromě většího zapojení národních parlamentů do tvorby evropské legislativy obsahuje i princip "one in, one out". Znamená to, že za jednu nově přijatou normu by se nějaká stávající regulace zjednodušila nebo přímo zrušila.

  "I Evropská komise si dala závazek, že do roku 2012 sníží administrativní zátěž podnikání o pětadvacet procent. Velmi se obávám, že neuspěje," říká europoslanec a zakladatel think-tanku eStat Edvard Kožušník. "Jistou naději vkládám do pracovní skupiny Edmunda Stoibera, která by měla letos v listopadu zveřejnit zásadní zprávu o dobré praxi a o nejjednodušší implementaci evropského práva v členských státech." Edmund Stoiber je od roku 2007 šéfem Komise pro snižování administrativní zátěže podnikatelů.

  Podle Edvarda Kožušníka nepředstavuje nyní největší překážku pro odstraňování byrokracie Evropská komise, ale spíše europarlament a členské státy, kterým chybí kvalitní metodická podpora pro implementaci Evropského práva. "Cítím, že Komisi na straně Evropského parlamentu chybí silný partner pro boj s byrokracií. Měli bychom proto uvažovat o zřízení výboru Evropského parlamentu pro odstraňovaní byrokratické zátěže. Tento stálý orgán by v rámci své činnosti posuzoval hodnocení dopadů a to ex ante i ex post, stejně tak by posuzoval snižování administrativní zátěže předložených právních norem," dodal europoslanec.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama