ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2018 13:13:00

Sídliště Ďáblice ochrání územní studie

Sídliště Ďáblice ochrání územní studie

Pražští radní dnes Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) uložili vypracovat územní studii pro sídliště Ďáblice.

 Studie by měla vytipovat místa, kde lze doplnit zástavbu tak, aby se nenarušil charakter sídliště, které má oceňované urbanistické řešení, množství zeleně i zajištěnou infrastrukturu. Mohla by se tak stát vzorem přístupu k pražským sídlištím.

„Sídliště Ďáblice nepochybně patří mezi kvalitní a promyšlenou pražskou zástavbu, která by měla být dobře ochráněna. Věřím, že společně s městkou částí Praha 8 a obyvateli sídliště Ďáblice se nám podaří nalézt to nejlepší možné řešení,“ řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky.

Přestože je sídliště považováno za stabilizované území, tak se jeho proměny odehrávají nekoordinovaně a mnohdy tak ohrožují jeho jedinečné vlastnosti. Územní studie by proto měla tyto hodnoty pojmenovat a chránit je. Studie proto navrhne například koncepci veřejných prostranství včetně parků, veřejné vybavenosti a infrastruktury. Zároveň by také měla vytipovat místa, kde je možné ještě zástavbu doplnit včetně možné výšky, kapacity a způsobu využití. Hotová studie bude podkladem pro rozhodování v území a také podkladem pro Plán revitalizace. (Studií řešené území o velikosti 121 hektarů je znázorněno v přiložené mapce.)

„Studie bude mít hlavní úkol, a to chránit sídliště Ďáblice tak, aby se zachovala jeho jedinečná identita. Tento přístup a metodiku bychom rádi aplikovali v budoucnu i na další pražská sídliště,“ dodal Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Zpracovatele studie vybere IPR ve veřejné soutěži. Při zpracování analýz i návrhu studie se počítá se tím, že k plánování budou přizváni i místní obyvatelé, podobně jako tomu bylo například na sídlišti Vybíralka na Černém Mostě.

Území studie bude sloužit jako podklad pro rozhodování v území. Cena za vypracování studie se pohybuje okolo 2 000 000 Kč.

K výstavbě na sídlišti Ďáblice se také vyjádřilo Zastupitelstvo hl. m. Prahy dne 14. 9. 2017 usnesením č. 29/91, ve kterém “nesouhlasí s výstavbou vysokopodlažních budov v ulicích Střelničná 1347, Tanvaldská 1347, Frýdlantská 1351, Čumpelíkova 1222 a Šimůnkova 1625 na Praze 8”.

Sídliště Ďáblice dle vítězného návrhu Vlastimila Durdíka a Jiřího Novotného z roku 1963 rozpracovali Josef Polák, Vojtěch Šalda a hlavní architekt souboru Viktor Tuček.

Harmonogram:

  • Odevzdání návrhu studie ke kontrole pořizovateli – polovina února 2019
  • Odevzdání návrhu studie k projednání – začátek května 2019
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama