doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2018 13:45:00

Druhý typ střetu zájmů premiéra Babiše

Druhý typ střetu zájmů premiéra Babiše

Ve stínu diskusí mohla zapadnou informace, že premiér Babiš zažaloval Slovenskou republiku kvůli rozhodnutí ústavního soudu Slovenska, kterým byla definitivně potvrzena Babišova spolupráce se StB.

 Ve stínu diskusí o tom, zda vznikne vláda a kdo ji podpoří, nebo má-li prezident republiky veřejně pálit červené trenky, mohla zapadnout informace o tom, že premiér Babiš zažaloval Slovenskou republiku kvůli rozhodnutí ústavního soudu Slovenska, kterým byla definitivně potvrzena Babišova spolupráce se StB.

Tato informace se nám může zdát poměrně málo zajímavá ve srovnání s kauzou Čapí hnízdo. Řekneme si: "No a co, jde o další ságu soudní kauzy premiéra, každý má právo se hájit." Jenomže žaloba premiéra jednoho státu v soukromé věci na jiný stát, a to na stát nejbližší České republice, je mnohem závažnější záležitost. Premiér Babiš se totiž ocitl v dalším typově odlišném střetu zájmu, rozdílném od toho prvního, kdy, zcela jistě jen shodou okolností, došlo za období působení Babiše jako ministra financí Sobotkovy vlády ke zdvojnásobení jeho majetku, a to i s použitím metod, které vedly k jeho trestnímu stíhání i k vyšetřování unijního OLAFu.

V tomto případě však premiér kvůli své soukromé záležitosti dává všanc mezinárodní vztah České republiky k nejbližšímu sousedovi. Apatie z plíživých kroků, do které nás dostalo duo Babiš - Zeman, nám znemožňuje vidět další stupeň dekultivace naší politické kultury. Normální by bylo, že pokud premiér jednoho státu považuje soukromou záležitost za natolik závažnou, že si ji potřebuje vyřídit cestou žaloby na druhý stát, měl být tak činit jako čistě soukromá osoba. Ale politik, natož premiér, soukromou osobou prostě není. Normální politická kultura by měla vést k tomu, že si Babiš vybere. Buď dá přednost svým soukromým záležitostem, a v tom případě by se měl zbavit politických funkcí minimálně do doby, než si tuto záležitost vyřídí, anebo by měl obětovat tuto svoji beztak ztracenou kauzu na oltář dobra vlasti a nezatěžovat naše mezinárodní vztahy svými osobními problémy. Stranou ponechám ostudu, jakou nám všem před světem dělá, aby i tam, kde ještě o estébáctví českého premiéra nevěděli, si plně uvědomili, komu dali Češi ve volbách nejvíce hlasů. Můžeme tedy jen tiše doufat, že jsou Česko - slovenské vztahy natolik dobré a odolné, že ani tato žaloba je nemůže poškodit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama