ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2011 18:38:49

Ministr Kocourek otevřel první vysokotlaký plynovod spojující Česko a Polsko

Ministr Kocourek otevřel první vysokotlaký plynovod spojující Česko a Polsko

Za účasti premiérů a ministrů obou zemí zahájil provoz plynovod STORK.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek ve středu odpoledne symbolicky zahájil provoz plynovodu STORK, který tak poprvé propojil vysokotlakou plynárenskou soustavu České republiky a Polska. Předsedové vlád obou zemí, Petr Nečas a Donald Tusk, předtím podepsali propojovací dohodu, která formálně výstavbu plynovodu završila.

"Je to vůbec poprvé, kdy je možné přepravovat plyn mezi Polskem a Českou republikou. Výrazně to přispěje k posílení energetické bezpečnosti obou zemí, zvlášť vzhledem k tomu, že plynovod propojuje dvě významná průmyslová centra na obou stranách hranice," zdůrazňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Kromě toho je plynovod STORK velmi důležitou součástí trasy, která v budoucnosti spojí všechny země Visegrádské čtyřky a Chorvatsko od pobřeží Baltického moře až po Jadran."

Právě celá dokončená trasa Severojižního plynárenského propojení bude představovat významnou pojistku pro zajištění energetické bezpečnosti celé střední Evropy. Bude jí totiž možné plnit z terminálů na zkapalněný zemní plyn jak ze severu v polském městě Świnoujście, tak z jihu z Chorvatského města Krk. Obousměrnou přepravu plynu umožňuje i právě otevřený plynovod STORK.

Na české straně hranic má STORK délku deset kilometrů, na polské straně navazuje dalších 22 kilometrů. Přes předávací stanici na hranici v Těšíně propojuje plynovody ve Skoczówě a v Třanovicích. Přímo mezi oběma zeměmi vede zhruba půl kilometrový podchod pod řekou Olší a pod železnicí a silnicemi.

Stavba plynovodu stála celkem 28 milionů eur, tedy bezmála 700 milionů korun. Polovinu zaplatila Evropská unie z Programu ekonomické podpory v energetice, který byl vyhlášen po plynové krizi z roku 2009. Investice na české straně hranice dosáhla sedmi milionů eur, tedy zhruba 170 milionů korun. Stavbu a provoz plynovodu má na starosti společnost NET4GAS, která v České republice provozuje tranzitní plynovod a síť hlavních páteřních plynovodů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama