TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2018 8:39:00

Chceme vyšší kvalitu škol už v příštím školním roce

Chceme vyšší kvalitu škol už v příštím školním roce

Různorodost škol, důraz na jazykovou gramotnost, schopnost studentů komunikovat a učit se, ale také dostatek škol a klasických i alternativních školek v místě, kde děti a žáci bydlí.

 To jsou priority, které u příležitosti konce školního roku představili experti TOP 09.

K realizaci všech těchto priorit je potřebné zajistit odpovídající financování školství, proto TOP 09 vyzývá vládu, aby vzdělání vnímala jako naprostou prioritu, a to i ve svých rozpočtových plánech.

„Pětka na konci školního roku nemusí ve školství nutně znamenat jen špatnou známku. Pro nás je to symbolicky počet priorit pro následující školní rok a pro kvalitnější české školství. Chtěli bychom podpořit výjezdy žáků a studentů do zahraničí, které jim pomohou naučit se cizí jazyky. Důležité jsou také výměnné pobyty žáků a pedagogů v rámci evropských projektů, protože znalost cizích jazyků je pro nás součást evropanství,“ uvedl senátor a předseda expertní skupiny TOP 09 pro školství Jiří Růžička.

Konkrétní opatření pomáhající zkvalitnit výuku na druhém stupni základních škol a na středních školách, což vyžadují studenti i rodiče, by měla vést k tomu, že mladí absolventi budou schopni se orientovat a flexibilně přizpůsobovat rychle se měnícím požadavkům trhu práce.

„Znamená to například důraz na všeobecné vzdělání, dobrou znalost matematiky a jazyků, informační gramotnost a schopnost umět se přizpůsobit změnám. Nechceme, aby naše školy vychovávaly absolventy podle krátkodobých požadavků průmyslu nebo trhu práce,“ řekl senátor Jiří Růžička.

Ke kvalitě školství pomůže také různorodost všech typů škol a možnost výběru pro rodiče i děti. „Klíč je v pestrosti zřizovatelů škol, školních vzdělávacích programů, metod vzdělávání, ale i ve vlastní volbě žáků. Nabídka vzdělávání u soukromých nebo církevních škol a jejich pokrokové učební programy podpoří kvalitu škol veřejných,“ uvedl poslanec a děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity František Vácha.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama