JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.07.2018 19:42:00

Evropský parlament promarnil šanci hledat kompromis o ochraně duševního vlastnic

Evropský parlament promarnil šanci hledat kompromis o ochraně duševního vlastnic

Vyjádření ke směrnici o autorském právu

 "Dnešní hlasování o návrhu směrnice o autorském právu bylo nejen v ČR zpolitizováno na nejvyšší úroveň. Údajně jsou ohroženy hodnoty jako svoboda internetu, právo na informace a přístup ke kulturním statkům. Ostatně že svobodný internet je ohrožen slyšíme už minimálně 20 let a opak je pravdou. I já jsem obdržel osobní výhrůžky, pokud dnes svým hlasováním podpořím mandát k meziinstitucionálním jednání.

Nebudu zastírat, že návrh Komise má rovněž dle mého názoru několik nedostatků, především jde o nepochybnou kusost předestřených řešení, jež se ocitají někde v mlze. Bohužel nejsem členem právního výboru, který se návrhem zevrubně zabýval. Svým hlasováním jsem dnes chtěl alespoň podpořit dialog mezi členskými státy a Evropskou komisí. Nepochybně jde o cíl nalézt spravedlivou rovnováhu mezi ochranou práv duševního vlastnictví a právem na přístup k němu a na informace. V právním státě není možný ani jeden extrém, tedy současný systém, na němž vydělávají těžké miliardy giganti typu Facebook, Google atd., a druhý extrém tedy zablokování přístupu k duševnímu vlastnictví a informacím.

Je základní odpovědností členských států Evropské unie nalézt vyvážený a dlouhodobě udržitelný model vztahů: nositelé autorských práv – uživatelé duševního vlastnictví – veřejnost a šíření informací. Dnešním hlasováním jsem chtěl umožnit vést tento dialog. Ti, kdo si jej nepřejí, jen svědčí sami o sobě, jejich jediným cílem je nadále beztrestně přiživovat se na práci jiných, rozkrádat jejich vlastnictví.

Jak ukázalo včerejší hlasování o tzv. mobility package, Evropský parlament už není schopen se vzhledem k blížícím se eurovolbám dohodnout na žádné pozici, když všechny návrhy směrnici padly včera pod stůl. Představa, že plénum všech poslanců se nyní dohodne na čemkoli složitém, je dost naivní. Přitom Evropané potřebují akceschopnou Evropu a ne Evropu, která nedokáže řešit problémy a přešlapuje na místě. Stojím o Evropu, která chrání, jak správně dali cíl Rakušané svému předsednictví, a ne o Evropu neschopnou."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama