Ing. Jan Bauer

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2018 21:40:00

Měli bychom se bát předčasných voleb?

Měli bychom se bát předčasných voleb?

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2018 k žádosti vlády premiéra Andreje Babiše o vyslovení důvěry

 Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, vážená vládo, pane premiére,

jako člen Občanské demokratické strany, ale i jako Jan Bauer, poslanec odpovědný jen svému svědomí, dnes nedám důvěru této vládě. Andrej Babiš by neměl být premiérem České republiky. Je to bývalý komunista, bývalý příslušník komunistické státní bezpečnosti. Andrej Babiš není demokrat, je to oligarcha, který k prosazení svých zájmů neváhal lhát. Neváhal zneužívat média, která si za tímto účelem koupil.

premiér by měl být ten nejlepší z nás, nanejvýš schopný a především nanejvýš morální. Andrej Babiš degraduje pozici českého premiéra a posunuje Českou republiku podle mého názoru směrem na Balkán.

Tuším, možná zbytečně, ale přesto vyzývám poslance za sociální demokracii, nedejte nebo nedávejte důvěru této vládě. A řeknu vám proč. Když zvednete ruku, budete jako jediná demokratická strana souhlasit s tím, aby člověk jako Andrej Babiš byl českým premiérem s důvěrou Poslanecké sněmovny. Když nastavíte tuto laťku, komu dáte důvěru příště? Tomio Okamurovi? Nebo nějaké komunistické mlátičce? Když zvednete ruku pro vládu s podporou komunistů, tak vyšlete signál, že komunisté mohou být nějak užiteční, že má smysl je volit, že mají místo v českém politickém systému. Víte, já chápu, když vidíte dobromyslnou tvář Vojtěcha Filipa, tak z komunistů nemáte strach. Ostatně Vojtěch Filip se v našem poslaneckém rybníčku povaluje jako Česílkův vlídný kapr Osmikiláč již dlouhou dobu. Ale z jeho stínu mohou kdykoli vyplout piraně, které okoušou naši demokracii až na kost.

V uších mi zvoní všechny ty řeči, že zachraňujete demokracii, aby tady nevládl Andrej Babiš s podporou komunistů a SPD, a jak to všechno mohla zachránit ODS, kdyby šla do vlády s hnutím ANO. Nechtěli a nemohli jsme jít do vlády s hnutím ANO, ať již s Andrejem Babišem, nebo bez něj. ANO je Andrej Babiš, každý jiný premiér za ANO by byl jen jeho loutkou. Menšinovou vládu Andreje Babiše s podporou komunistů a SPD nepovažovala ODS za hrozbu, kvůli které by měla pošlapat principy, na kterých stojí. Menšinová vláda ANO s podporou komunistů a SPD nebyla hrozbou ani pro Českou republiku. Tento temný a absurdní pakt by dříve, nebo později ukončil politické období Andreje Babiše. Tato smlouva s ďáblem by ukázala, že mu nikdy nešlo o prospěch jeho voličů nebo České republiky, ale jen o jeho vlastní zájmy.

Dámy a pánové, dovolím si spekulovat, že Andrej Babiš by tuto variantu stejně nikdy nezvolil. Dohadovat se s komunisty a navrch s Tomio Okamurem o každém vládním rozhodnutí? O každém zákonu ve sněmovně? Dovedete si představit tu hrůzu?

Měli bychom se tedy bát předčasných voleb, protože opět vyhraje Andrej Babiš a patová situace se bude opakovat? Omyl. Bylo by to řešení a stále to je jedno z řešení. Nové volby a nová patová situace by ukázaly, že hnutí ANO s Andrejem Babišem v čele je špatná volba, protože nevede k nové většinové vládě, nevede ke stabilitě. Nevede totiž nikam.

Byla by to katarze, která by změnila politické rozložení sil v České republice. Možná vám někdo namluvil, že když zvednete ruku pro vládu, tak zachraňujete sociální demokracii, že bez účasti ve vládě byste spadli na hranici volitelnosti. Po předminulých volbách jste měli 20 % a premiéra. Po vládní spolupráci s Andrejem Babišem jste skončili na 7 %, Andrej Babiš politicky zničil vašeho předsedu a navrch vám přetáhl přibližně jednu třetinu voličů. Jak asi skončí vaše vládní spolupráce tentokrát, milí kolegové ze sociální demokracie? Myslím, že se pouštíte do nerovného boje. Andrej Babiš je politický terminátor druhé generace. (Veselost v lavicích poslanců ANO.) To je ten robot z tekutého kovu, co do něj uděláte díru, ale jemu to nevadí, nemá žádné zábrany, žádné svědomí. Je pravda, že lidé tohoto terminátora nakonec zničili. Na jejich straně ale bojoval terminátor první generace, starý dobrý Arnold Schwarzenegger. I toho na české politické scéně máme - pan prezident Miloš Zeman. Ten ale na vaší straně bohužel nestojí, ani s vámi nebojuje.

Myslím-li, kolegové ze sociální demokracie, že existuje jediná cesta, jak můžete další vládu s Andrejem Babišem přežít, jak zcela neztratit tvář, místo na politické scéně a alespoň minimální koaliční potenciál: nenechte se koupit, nenechte se ponižovat, nenechte se zastrašit a když bude nejhůř, pošlete tuto vládu do pekel. Ostatně to není vaše vláda, je to vláda Andreje Babiše, prezidenta a komunistů.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama