Mikuláš Ferjenčík

Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2018 23:56:00

Neslouží kolegové z ČSSD jen k tomu, aby poskytli vládě důvěru?

Neslouží kolegové z ČSSD jen k tomu, aby poskytli vládě důvěru?

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2018 k žádosti vlády premiéra Andreje Babiše o vyslovení důvěry

 Děkuji za slovo. Já bych se chtěl stručně vyjádřit ke kapitole programového prohlášení - finance a hospodaření státu. Mě tam zaujala věta: Prosazujeme stabilní a předvídatelné daňové prostředí. Změny soustavy daňových zákonů budou prováděny pouze několika málo souhrnnými novelami, a to s dostatečným odkladem účinnosti. Tahle věta v kontextu včerejšího hlasování, kdy se vyřadila novela daňových zákonů z pořadu schůze, čímž pádem se první čtení nestihne teď, čímž pádem to budeme stíhat v lepším případě na poslední chvíli v prosinci a v horším případě někdy v únoru a způsobíme naprostý chaos v těch firmách, které si budou muset upravovat svoje účetnictví v reakci na ty daňové zákony. Asi taková je váha programového prohlášení. Když tam napíšete, že něco chcete, nějakou stabilitu, odklady účinnosti, předvídatelnost a pak radši odjedete na prázdniny, než abyste včas odhlasovali zákony, tak to je potom dost těžký. (Velmi emotivně.)

Pak už méně emotivně. Jenom k prioritám v daňové oblasti a vůbec financím bych si dovolil upozornit vládu, bohužel paní ministryně financí se raději baví, takže ji asi upozorňovat nemá moc smysl, každopádně pokusím se, třeba si to přečte ve stenozápisu, že bohužel daňové příjmy od právnických osob rostou pomaleji než hrubý domácí produkt České republiky. V této oblasti zcela zjevně vláda selhává a především u velkých hráčů. Zatímco vláda nasadila daňový kombajn a živnostníci platí jako mourovatí, ono je to zamaskované, ono to v příjmech tak nevypadá, protože příjmy od živnostníků se ponižují o tu částku u OSVČ, kteří jsou současně i zaměstnanci a daňové vratky se jim pak odečítají v číslech, takže ve skutečnosti jsou výrazně vyšší příjmy, než jsou v souhrnných tabulkách. Zatímco příjmy od živnostníků masivně rostou, od právnických osob stagnují, tam je nárůst jenom o jednotky procent a je výrazně menší než růst ekonomiky. Myslím, že na to by se právě vláda měla zaměřit, stejně jako na problém odlivu zisku, který může vést až k tomu, že nikdy nedoženeme západní Evropu.

Pak jenom taková drobnost, která se týká obrovského množství lidí, má na ně obrovský dopad a zvlášť sociální demokracie by si toho měla všimnout. Tady se píše, že se vláda zavazuje aktivně podporovat pracující rodiny s dětmi prostřednictvím daňových slev. Tady si dovoluji upozornit, že už dneska jsou daňové slevy poměrně slušné. Sleva na poplatníka je nějakých 24 tisíc korun, takže lidi s nízkými příjmy daň z příjmu prakticky neplatí, nebo zcela minimální. Takže ve chvíli, kdy zvýšíme slevy, třeba na děti nebo tak, tak ti nejchudší vůbec na navýšení slevy nedosáhnou, ale protože na sociální a zdravotní pojištění žádné slevy nejsou, tak platí vysoké procento ze svého příjmu skrz tyhle dvě daně. Ty slevy na děti pak čerpá jenom střední třída a ti nejchudší vůbec ne. Takže myslím, že tady by se vláda měla zamyslet, jak to udělat, aby ti nejchudší skutečně neplatili podstatný podíl ze svého platu na daních, které jim navíc potom často kompenzujeme skrze sociální dávky, což je úplné drbání se pravou rukou za levým uchem.

Závěrem ještě k jedné kapitole - kapitole vzdělání, věda a výzkum. Je tam věta "snížíme počet oborů středního vzdělávání a efektivně provážeme jejich strukturu s potřebami trhu práce". Už to zmiňoval Ivan Bartoš ve svém projevu, ale já musím zdůraznit, stejně jako on, že tohle je strašně nebezpečné uvažování. Všichni ti podnikatelé, co lobbují za to, aby bylo víc míst na učňácích, aby náš vzdělávací systém chrlil co nejvíc lidí na pás, tak samozřejmě logicky lobbují za svoje zájmy. To jim nemůžeme vyčítat, ale z hlediska ekonomiky státu je to strašně krátkozraké uvažování. Ze dvou důvodů. Za prvé nevíme, jaké budou potřeby trhu práce ve chvíli, kdy lidé z učňáků odejdou, nebo třeba i z průmyslovek. A za druhé - ve skutečnosti těmto lidem dáváme daleko horší perspektivu uplatnění. Ostatně sami se zamyslete nad tím, jestli chcete, aby vaše děti chodily na učňák, nebo na gympl, nebo na nějakou jinou školu a jak se rozhodujete, když radíte dětem, co mají studovat. Tak potom, když vláda říká, že musíme připravovat dělníky do fabrik, mi to přijde jako velice nešťastný přístup. Tady si myslím, že by vláda měla být velmi obezřetná v tom, jak konkrétně bude tuto část svého programového prohlášení realizovat.

Poslední poznámka k dokumentům, mírně to zmínil můj předřečník pan Baxa. Já jsem si pozorně prostudoval zásady koaliční spolupráce ANO a ČSSD, které vyšly před časem na aktuálně.cz. Ten dokument jsem zkontroloval, že je autentický, potvrdili to kolegové ze Sněmovny. Tam jsou ty pojistky, co si vyjednala ČSSD, aby si s nimi hnutí ANO nemohlo dělat úplně, co chtějí, což byl celkem logický požadavek od menšinového partnera. Ta nejdůležitější pojistka je, že pokud pět ministrů ČSSD odstoupí, tak odstoupí všichni ministři za ANO, akorát, že ČSSD těch pět ministrů nemá, takže když odstoupí ti čtyři, tak vláda normálně bude vládnout dál, nikdo z ANO odstupovat nemusí. Jenom bych se zeptal kolegů z ČSSD, skoro spíš rétoricky, jestli dobře zvážili tu teoretickou variantu, že slouží jenom k tomu, aby poskytli důvěru vládě Andreje Babiše, ale že potom holt, když ten spor o ministra zahraničí nevyřeší, tak se vypakují a už je nikdo potřebovat nebude.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama