Bc. Vojtěch Pikal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2018 16:03:01

Česká republika v případě korespondenční volby zaspala

Česká republika v případě korespondenční volby zaspala

Vláda dala neutrální stanovisko ke korespondenční volbě, kterou podporují Piráti.

K návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR, Evropského parlamentu a při prezidentských volbách dnes Vláda ČR vydala neutrální stanovisko. Novela volebního zákona vychází ze staršího návrhu a stojí za ním tři desítky opozičních poslanců, včetně Pirátů Vojtěcha Pikala, Radka Holomčíka a Jana Pošváře. Hlavním cílem předkládané novely je zjednodušení hlasování pro české občany pobývající v zahraničí z pracovních, studijních, rekreačních i dalších důvodů.

„Zavedení korespondenční volby je pro Piráty určitým předstupněm k elektronické volbě. Bohužel, Česká republika v případě korespondenční volby zaspala. Tato metoda je běžná ve většině Evropy, v EU ji využívá 24 z 28 států. V ČR by se týkala až 300 tisíc občanů, kteří žijí v zahraničí, pracují tam, studují, ale i části lidí, kteří jsou zrovna na dovolené. Ze zahraničí v současnosti volí jen kolem 10 tisíc lidí na voličský průkaz na zastupitelských úřadech. Korespondenční volba může zvýšit volební účast i o několik procent. Občané v zahraničí jsou současným zákonem diskriminovaní ve svém základním občanském právu rovného přístupu k volbám. V mnoha státech totiž zastupitelské úřady nemáme a naši občané prostě nemají možnost se voleb zúčastnit,“ uvedl poslanec a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal hlavní důvody, proč se Piráti připojili k iniciativě poslanců TOP 09.

Protože předkládaný návrh se nevyhnul některým nedostatkům systémového nebo legislativně-technického charakteru, jak do předběžného stanoviska napsali i legislativci Úřadu vlády ČR, chystají Piráti pozměňovací návrhy. „Naše návrhy budou směřovat k tomu, aby byla korespondenční volba možná i při předčasném rozpuštění Sněmovny, a abychom dostatečně legislativně upravili druhé kolo prezidentské volby tak, aby zastupitelský úřad vydal hlasovací lístky pro obě kola současně,“ uvedl další postup Vojtěch Pikal.

Piráti v programu uvádějí, že jejich dlouhodobým cílem je zavedení spolehlivé a bezpečné elektronické varianty volby. Té však musí předcházet testování a zkušební provoz. Zavedení korespondenční volby, která je dnes ve světě standardem a v ČR se o ní mluví od roku 2004.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama