ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2011 18:07:14

Společná škola pro zdravé i autistické děti

Společná škola pro zdravé i autistické děti

Příkladná integrace dětí s autismem bude k vidění na ZŠ Jaroslava Seiferta na Praze 3. V České republice unikátní příklad začleňování dětí se zdravotním postižením mezi běžné žáky základní školy, bude možné díky třem speciálním třídám.

  Výuka v těchto třídách bude probíhat v počtu maximálně šesti žáků od příštího školního roku, samozřejmostí je přizpůsobení náročnosti schopnostem a aktuálnímu stavu dětí v těchto třídách.

Povolením těchto tříd jsem se dlouho zabývala a jsem ráda, že se to nakonec povedlo. Je skvělé, že se děti s poruchami autistického spektra mohou učit spolu se zdravými. Doposud to bylo tak, že každý žák s postižením měl svého asistenta v rámci běžné třídy, ale vzhledem k rozdílné výkonnosti dětí s autismem v jednotlivých předmětech toto řešení není ideální. Díky těmto speciálním třídám bude možné prolínání dětí a zvýší se i jejich komfort při samotné výuce. Pro tyto děti to bude velké plus do dalšího života, protože budou moci vyrůstat mezi svými zdravými vrstevníky,“ vysvětluje klady speciálních tříd Lenka Kohoutová předsedkyně Podvýboru pro osoby se zdravotním postižením a sociálně potřebné.

Schvalování této novinky však nebylo bez problému, a to z toho důvodu, že zřizování těchto speciálních tříd nejsou nijak legislativně ošetřeny a výjimku jako v případě ZŠ Jaroslava Seiferta v Praze 3, může udělit pouze magistrátní odbor pro speciální vzdělávání.

Musím poděkovat paní poslankyni Kohoutové, která se velmi aktivně podílela na vyjednávání právě s odborem speciálního vzdělávání. Tyto třídy jsou cesta správným směrem, protože ucelené vzdělávání pro tyto děti, které netrpí mentálním postižením v Praze chybí. A to především při běžné základní škole, která umožňuje integraci těchto dětí na některé předměty.“ poukazuje na význam novinky ředitelka základní školy Paedr. Břetislava Mardešićová.

Jestli založení těchto speciálních tříd zůstane pouhou raritou nebo nastolí nový trend ve speciálním vzdělávání, ukáže až čas. Rozhodně jde o dobrý posun v integraci lidí se zdravotním postižením.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama