JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2018 17:32:00

Na kotlíkové dotace je vyčerpáno zhruba 65 procent částky

Na kotlíkové dotace je vyčerpáno zhruba 65 procent částky

Rada Jihomoravského kraje schválila již pátou část žádostí o tzv. kotlíkové dotace. Doposud bylo schváleno 816 žádostí za cca 84 milionů korun.

 Celková finanční alokace, kterou má Jihomoravský kraj na výměnu kotlů k dispozici, je 130,6 milionu korun. Jsou tedy vyčerpány zhruba dvě třetiny finančních prostředků. Příjem žádostí bude probíhat do 31. října 2018. V případě vyčerpání stanovené alokace může být sběr ukončen dříve.

„O kotlíkové dotace je stále mezi obyvateli Jihomoravského kraje zájem, vyčerpáno je zatím zhruba 65 procent celkové částky, je tedy možné uspokojit další žádosti. Krajský úřad prostřednictvím starostů obcí požádal o zveřejnění této informace směrem k občanům a stále nabízíme již osvědčený administrativní servis, kdy při sběru žádostí je k dispozici místnost s výpočetní technikou a asistencí našich pracovníků,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

„V této vlně nově existuje možnost kombinovat kotlíkové dotace s programem Nová zelená úsporám. Úspěšní příjemci kotlíkových dotací mohou letos požádat také o finance na zateplení domu z tohoto programu. Pokud splní podmínky programu a dotaci obdrží, získají k ní navíc bonus až 40 tisíc korun,“ řekl krajský radní Petr Hýbler.

Výše podpory na jeden dílčí projekt fyzické osoby se pohybuje mezi 75–80 % dle typu pořizovaného zdroje, maximální výše dotace může být ve výši 127 500 korun. Zbytek výdajů je financován z finančních prostředků žadatele, resp. konečného uživatele. Účelem podpory je výměna stávajících kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním v rodinných domech s cílem dosažení pozitivního přínosu pro životní prostředí. Žádosti jsou podávány elektronicky s následným doložením listinné verze včetně příloh. Kompletní podmínky podpory jsou popsány v dotačním programu a výzvě na webových stránkách Jihomoravského kraje v části Kotlíkové dotace (ZDE), případně se lze obrátit telefonicky či e-mailem na projektové manažerky (kontakty jsou uvedeny na zmíněné webové stránce).

Projekt navazuje na program s názvem „Snížení emisí z lokálního vytápění domácností v Jihomoravském kraji“ a jeho cílem je snížení emisí z lokálního vytápění domácností prostřednictvím výměny stávajících kotlů na pevná paliva za nové ekologické zdroje. Do roku 2020 kraj předpokládá v rámci druhé vlny kotlíkových dotací výměnu 1 412 stávajících kotlů, vyčerpána by mohla být částka ve výši 135,6 milionu korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama