Ing. Jan Horník

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.08.2018 21:51:38

ČR by se měla stavět vstřícně k zemím, kde se dějí nějaké změny

ČR by se měla stavět vstřícně k zemím, kde se dějí nějaké změny

Projev na 17. schůzi Senátu dne 15. 8. 2018 k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Královstvím Saúdské Arábie o leteckých dopravních službách

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Já vystoupím s trošku opačným názorem, protože mám dojem, že ČR by se měla stavět vstřícně k zemím, kde se dějí nějaké změny. V Saúdské Arábii se očividně tyto změny dějí. Určitě jste si měli šanci přečíst ve zprávách v červenci, že do kokpitu usedne první saúdskoarabská pilotka. Saúdská Arábie otevře leteckou školu. Saúdská Arábie pokračuje ve společenských reformách atd. To znamená, my uděláme přesný opak, nepůjdeme novému korunnímu princi vstříc. Smlouva, která dříve byla, ony vždycky ty smlouvy po určitých letech v té letecké dopravě vyprší, pak se prodlužují, tak ta už tady jednou byla. My jsme s nimi měli spojenectví. Já se chci zeptat kolegů, kterým se to nelíbí, mně se taky nelíbí bezpráví a podobně kdekoli na světě, čili já se ptám, přestaneme tyto služby dělat s Čínou v rámci třeba Tibetu? Udělali jsme něco takového? Omezili jsme dopravní služby nebo vypověděli jsme tuto mezinárodní smlouvu? Udělali jsme to s Ruskou federací v rámci anexe Krymu? Neudělali. Čili ten posun v Saúdské Arábii je poměrně dost velký. Co si myslím, že je velmi negativní pro nás, pro ČR, vzájemný obchod, který děláme my s těmito státy. Všichni tam létají, všichni si ty služby poskytují. My budeme zase těmi chytrými, kteří poskytovat nebudou. Dokonce v rámci výcviku oněch pilotek, tak to bude dělat přední oxfordská letecká akademie, bude to stát 300 milionů dolarů. Budou tam studovat jenom pilotky. Jenom ženy. Je pravda, že v Saúdské Arábii dodnes jsou oddělené restaurace. Máte restaurace pro ženy a restaurace pro muže. Ale už jenom prolomení toho, že ženy už můžou konečně řídit taky auta, tak to bylo velké prolomení. A jsou to změny. Takže pojďme ukázat vstřícný krok, jako to děláme i jinde ve světě. Takže já si myslím, že zamítnutí této ratifikace, tak není pro ČR dobře. Ale není to ani dobře pro arabský svět. Právě takovéto věci vyvolávají potom ještě další a větší krize. Čili pojďme na úrovni vzájemných styků, které se poslední dobou vylepšují, takže pojďme pomoci podnikatelskému světu, který tam létá, pojďme pomoci i českým leteckým společnostem, protože když to neuděláme my, tak ti ostatní už to dávno dělají. Ta smlouva tady kdysi byla, jenom teď bude mít po ratifikaci další nové, budoucí období.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama