Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2018 19:05:00

Neobratné půjčky na pořízení bydlení

Neobratné půjčky na pořízení bydlení

Ve středu, tedy v první den možného podávání žádostí o půjčky ze Státního fondu rozvoje bydlení (dále jen SFRB), bylo podáno zhruba dvě stě padesát žádostí o půjčky na bydlení.

 Na pořízení domu je možné požádat SFRB až o 2 mil. Kč, na pořízení bytu až o 1,2 mil. Kč a o 300 tisíc je možné požádat na rekonstrukci bytu.

Na tyto půjčky bylo vyčleněno v tomto roce ze státního rozpočtu 650 mil Kč. Pokud budou všechny včerejší žádosti akceptovány, měla by být vyčerpána zhruba polovina na letošek státním rozpočtem přidělených peněz. Ministryně pro místní rozvoj na tento velký zájem reaguje, že stát zvýší letošní objem prostředků pro tento účel na 1 mld. Kč a že bude také v dalších letech připraven přijít se zhruba stejnou částkou.

Nemám nic proti takovéto podpoře, naopak, ale chci říci, že mnohem efektivnější by bylo, pokud by si v rámci státního programu mladí lidé, kteří nedosáhnou na hypotéční financování, měli možnost půjčit přímo u bank a stát (tedy SFRB) by jim dotoval podstatnou část úroků z úvěru. Pak by se počet žadatelů o tuto podporu mohl, při zachování výše 1 mld. Kč příspěvku, násobně zvýšit. Řekněme, že to letos bude nějakých sedm set až osm set šťastlivců, kteří získají tyto levné a výhodné peníze pro pořízení svého bydlení, ale při dotování úroků z úvěrů by to mohlo být třeba tři až čtyři tisíce žadatelů. Banky mají v tuto chvíli volnou likviditu, a pokud by jejich partnerem byl stát v rámci svého programu, budou spokojené. Ale nejspokojenější by samozřejmě byli občané, jichž by mohl být uspokojen větší počet. Kromě toho by se levnější úvěrování mohlo alespoň částečně pozitivně projevit na trhu s byty, kde v posledních letech poměrně rychle rostou ceny bytů i nájemného.

Ale samozřejmě to zásadní je, podle mého názoru, aby stát přijal nové zákony anebo novelizoval ty stávající, čímž by umožnil zahájení masivní výstavby nájemních bytů, výstavby sociálních bytů a také půjde o to rozšířit výstavbu bytů družstevních. Tedy krok státu jde ve vztahu k mladým lidem správným směrem, ale uplatňuje ne zrovna šťastný způsob financování a z hlediska makroekonomického dosahu je vlastně titěrný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama