Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2018 17:18:00

Máme povinnost postarat se o nejohroženější skupiny lidí

Máme povinnost postarat se o nejohroženější skupiny lidí

Projev na 18. schůzi Poslanecké sněmovny 22. srpna 2018 k zákonu o důchodovém pojištění

 Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

poslanci SPD senátní návrh o důchodovém pojištění podpoří a kvůli našim seniorům chci o podporu toho návrhu požádat i vás, poslankyně a poslance napříč celým politickým spektrem zde ve sněmovně. Sociální situace našich důchodců je v tuto chvíli často nedůstojná jak pro muže, tak i pro ženy. O něco ohroženější skupinou u starobních důchodců jsou ovšem ženy, které se jednak dožívají vyššího věku a mezi nejstaršími seniory již je tak většina, především ale proto, že kvůli nižším platům v produktivním věku mají nyní průměrně o 2 000 Kč nižší důchody než muži. Ceny komerčních nájmů dosahují skoro ve všech oblastech celé České republiky takové výše, že i pro pracující je bydlení nejvyšší položkou rodinného rozpočtu. O možnosti hypotéky u starobních důchodců vůbec nemůže být řeč a čekací doba na bydlení v domově důchodů je ve větších městech až pět let.

Přiměřené bydlení je jeden z podstatných parametrů kvality života a především pro ovdovělé seniorky je často zcela nedosažitelné. Senátní návrh oproti vládní verzi návrhu zákona myslí navíc na tuto skupinu lidí a zajišťuje paušální zvýšení důchodů o 1 000 Kč i pro poživatele důchodů mladších 85 let, kteří důchod pobírají alespoň 25 let, např. ženám, které vychovaly alespoň jedno dítě, je dnes od 78 let a více a vládní návrh zákona by se na ně tak nevztahoval. Přitom patří k těm, kteří se o rozvoj naší společnosti zasloužily nejvíce. Celkově se jedná o několik set tisíc lidí, kterých by se tento návrh týkal. Jsou to statisíce různých příběhů a osudů a každému tato částka trochu usnadní placení nájmu nebo léků a umožní prožít stáří přece jen o trochu důstojněji.

Dámy a pánové, všichni si určitě uvědomujeme, že jako vyspělá společnost máme povinnost postarat se o nejohroženější skupiny lidí, jako jsou zdravotně hendikepovaní, matky samoživitelky, opuštěné děti v dětských domovech a náhradní péči a nebo skupina osob, o nichž právě hovořím, o seniory, kteří celý život řádně pracovali, vychovávali děti a nebo neměli tolik štěstí a jsou v invalidním důchodu. Z těchto důvodů vás chci požádat o podporu senátního návrhu zákona o důchodovém pojištění. Děkuji vám za vstřícnost. Ne za sebe, ale hlavně za naše seniory.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama