Ing. Hana Aulická Jírovcová

  • KSČM
  • Most
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2018 17:37:00

Je chyba vlády, že nevystupovala razantněji

Je chyba vlády, že nevystupovala razantněji

Projev na 18. schůzi Poslanecké sněmovny 22. srpna 2018 k zákonu o důchodovém pojištění

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte, abych i já za KSČM shrnula dnešní projednávání obou návrhů. Na začátek mi dovolte říci, jak se to má Co si budeme říkat, první důvod, proč byla předložena verze sněmovní, je, protože současný pan premiér při své předvolební argumentaci sliboval, že zvedne důchody našim seniorům. Proto po jednání nebo po výhře atd. a po jednání s minulou paní ministryní udělali nejjednodušší možnou verzi, která bude mít ale i nejmenší dopad v rámci financí a na státní rozpočet. Proto se dal parametr i věk 85 let a proto se i řeklo, a to jste si schválili vy všichni kromě ČSSD a Komunistické strany Čech a Moravy, že budete připravovat reformu důchodovou a že chcete změnit systém. My, KSČM a ČSSD, tzv. průběžný systém v rámci důchodů měnit nechceme, protože jsme si vědomi, že v tuhle chvíli právě vy, ta většina, která jste schválili toto usnesení, ohrožujete výplatu a budoucnost všech seniorů a důchodců v této zemi.

No co, naše část pravice a byl to, myslím, kolega Bauer, který tady teď bohužel není, předložil při projednávání poslanecké verze svůj poslanecký návrh, ale byl legislativou a i částečně si myslím Ministerstvem práce upozorněn, že je tam dostatek chyb, legislativně a technicky především, je to znemožněno.

Nepodařilo se to projednat a vlastně se po nějaké dohodě napříč politickým spektrem prohlasovala verze, kterou dostali do Senátu a kterou jsme hlasovali napříč politickým spektrem, protože především mediálně si nikdo nedovolil říci, že by přeci našim seniorům nezvýšil důchody, i když jsme všichni věděli, že parametr 85 let neavizuje a nedopadá na ty nejnižší důchody, které my potřebujeme právě zvednout.

No a co udělali senátoři za ODS? Samozřejmě se spojili s kolegou Bauerem a svůj záměr dostali do konce. Neudělali nic, jenom se snažili prosadit svůj záměr, který nevyšel v Poslanecké sněmovně. Ano, je to legislativně špatně, technicky je to špatně, ale otevřeně říkám, že mají pravdu, že to míří na daleko větší počet našich pojištěnců, kteří v jakékoliv podobě dostávají důchody. A byly tady všechny zmíněny, nebudu to opakovat. A potom chcete po KSČM, aby řekla: My nebudeme pro toto hlasovat, protože nám to zvyšuje dopady do státního rozpočtu a nejde to zrealizovat. Bude to trvat zhruba rok než to Česká správa sociálního zabezpečení může zrealizovat a dojde k vlastnímu přidání těmto seniorům.

Po KSČM přece nemůžete chtít, aby nehlasovala pro tento návrh, pokud si neuvědomíte, že jsme to byli právě my, kteří jsme dlouhodobě říkali, že jsme pro dvojí valorizaci. A právě u těch starodůchodců. Že jsme si vědomi, že nůžky se rozevírají, protože rozdíly jsou tam pět až osm tisíc mezi novodůchodci a starodůchodci. Jsme si vědomi, a proto jsme to po vás chtěli i dlouhodobě, že musíme najít systém, aby tzv. starodůchodci dohnali důchody, které jsou opravdu tak nízké. Ano, máte pravdu, jsou to především ženy, které odcházely do důchodu dříve, a musím říci, že paradoxně muži se toho často ani nedožijí, těchto let, a opravdu převládají - a jsme si toho všichni vědomi, že nám převládají v tak pozdním věku spíše ženy.

Na druhou stranu, když si vezmu dnešní systém, co nám dnes předložili ze Senátu, tak je mi až líto České správy sociálního zabezpečení, protože, a já to nevím, jak probíhalo jednání v Senátu a zda se vůbec senátoři radili s některými zástupci, nebo ne, atd. Ale zavádění nových legislativních, jak to mám říct, tak jak je to vlastně předloženo, názvosloví, kdy vlastně při stanovení a vydávání rozhodnutí o důchodu a výplatě - tak současná legislativa to nezná - tak si myslím, že je to opravdu velice špatné. A dovolte mi říct jednu myšlenku: Důchody nejsou na pozměňovací návrh! To byste si napříč politickým spektrem měli všichni rozmyslet.

A co jste si schválili? Že budete chtít udělat důchodovou reformu. Myslela jsem si, že pokud si toto schválíte, že si dokážete všichni sednout, napříč politickým spektrem, a budeme se o tom bavit. Ale za KSČM ani a možná za ČSSD budu teď hovořit - nechtějte po nás, abychom měnili průběžný systém. Protože to je opravdu ohrožení. Ale chtěli jsme, abychom dokázali zabezpečit do budoucna financování důchodů, na které mají pracující nárok. To je jedna z věcí. Proto jsme nechápali často z pravice, když přicházely návrhy, a měli to hodně před volbami, že budou snižovat odvody na sociální pojistné. Vždyť to je přece jeden ze základů, jak dostáváte do důchodového systému ty finance! Proč se nebavíme, jak ulehčit těm lidem, kteří pracují, v té daňové sféře? Proč bereme tyhle parametry, které jsou zásadním příjmem do důchodového účtu, na tzv. důchodový účet? Proč chceme a co jsme zásadně proti, chtěli odtrhnout třeba důchodový účet od státního rozpočtu? Proč, když víme, že ze státního rozpočtu, kde je to zásadní dofinancování, i když momentálně, jak máme ekonomický růst, tak poslední dva roky máme i tzv. přebytkový účet. Ale proč jdeme cestou, kdy vlastně budeme do budoucna nutit naše občany, aby ze svých financí si museli ještě platit měsíčně minimálně 1 500 až 2 000 korun za každého? Myslíte si, že ty rodiny v současné době na to mají, když dvě třetiny zaměstnaných lidí nedosahují ani průměrné mzdy, aby dávali třeba čtyři, pět tisíc, aby si dávali každý měsíc od začátku jejich pracovního života na tzv. nějaký důchodový účet?

Stát, pokud ten zaměstnanec odvádí celoživotně za svoji činnost, tak stát by se měl adekvátně o něj postarat. A proto se na nás nezlobte, myslíme si, že tou cestou, kterou chcete jít, většina v Poslanecké sněmovně, tak to není ochrana pojištěnců a budoucích důchodců, ale je to spíše o tom, jak dostat co nejvíce peněz do komerční sféry. A spíše ohrozit celou budoucnost našich seniorů.

Každopádně bych možná chtěla říci: Není to obrana Ministerstva práce a sociálních věcí, ale to, co jsme zažili za posledního půl roku na MPSV - chaos, změna ministrů, ministryň - tak si myslím, že, a to opravdu nevím, to možná pan senátor by nám mohl sdělit, že při projednávání té poslanecké verze v Senátu nevím, kdo tam vystupoval za ministerstvo, ale myslím si, že je to chyba celé vlády k tomu, že nezaujala nějaké stanovisko a při té dohodě nebo při projednávání tam nevystupovala možná razantněji. Tak, aby přesvědčila větší část senátorů k tomu, aby opravdu ty změny, které dnes tady máme na stole, tak aby se řešily jinou formou než tím pozměňujícím návrhem, který jsme dostali zpátky.

Myslím si, že se trošku spoléhalo na to, že to prostě neprojde, a maximálně v Poslanecké sněmovně, že to teda shodíme dolů atd. Ale to po KSČM opravdu nemůžete chtít, abychom se chovali tak, jako, že celou dobu hlásíme, že chceme zvednout důchody, a pak budeme hájit státní rozpočet. To opravdu od nás nikdo nemůže chtít. Protože my v koalici nejsme.

Dovolte mi teda říci na závěr, a my jsme to řekli už na naší tiskové konferenci, že po jednání našeho klubu jsme dospěli k názoru, že samozřejmě budeme znovu hlasovat jednotně pro schválení poslanecké verze, ale u senátní verze nebude náš klub jednotně hlasovat. Někteří se zdrží a někteří budou hlasovat pro.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama