Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2018 18:20:00

Podpořme ženy-matky, které odešly do důchodu před 60. rokem věku

Podpořme ženy-matky, které odešly do důchodu před 60. rokem věku

Projev na 18. schůzi Poslanecké sněmovny 22. srpna 2018 k zákonu o důchodovém pojištění

 Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové,

rád bych zde tlumočil stanovisko poslaneckého klubu KDU-ČSL k projednávanému tisku.

My jsme podporovali onu verzi už zde v Poslanecké sněmovně a celý senátorský klub KDU-ČSL a nezávislých senátorů podpořil pozměňovací návrh pana senátora Vystrčila. Já myslím, že tady už mnohé zaznělo o té míře spravedlnosti, zda to navýšení bude směřovat k těm, kteří dnes pobírají ty vyšší penze, nebo naopak, což je předmětem toho senátního návrhu, podpoříme právě tu skupinu, která má ty penze nejnižší. Takže tady bylo mnohé řečeno a je zbytečné to opakovat.

Rád bych připomněl, že pokud většinově podpoříme pozměňovací návrh Senátu, tak jednak že to nezruinuje státní rozpočet, to jsme tady také slyšeli, a potom také podpoříme ženy, matky, které odešly do důchodu před 60. rokem věku a ty si to myslím zaslouží.

Rád bych tady připomněl, že na půdě Poslanecké sněmovny jsme my jako klub KDU-ČSL předkládali pozměňovací návrh už při tom projednávání, který směřoval k navýšení penze o 500 korun na každé vychované dítě. A k tomu se podpora nenašla. Věřím, že dnes se najde většinová podpora pro ten senátní návrh. V případě, že by tomu tak nebylo, už to tady také zaznělo, samozřejmě jsme připraveni podpořit ten návrh původní, ale nedomníváme se, že by byl do té míry spravedlivý, jak by si naši senioři zasloužili.

A já bych chtěl ještě přivítat také slova paní ministryně, která tady říkala, že si je vědoma té disproporce mezi penzemi žen a mužů u nás, že ten rozdíl tam je až pětinový. Věřím, že až předložíme opakovaně onen návrh na podporu žen, matek, které vychovaly děti, aby jim byly penze navýšeny, vláda toto podpoří, protože argumentovat tím, že počkáme a dáme to systémově do důchodové reformy - tak na ni čekáme už dvacet let. Já bych nerad tady další čtyři roky, tři roky hovořil o tom, že budeme čekat na důchodovou reformu. Učiňme to nyní a samozřejmě budeme to následně implantovat do důchodové reformy. To je správný postup. Ale podpořme ženy, matky tímto způsobem. Věřím, že i po slovech paní ministryně k tomuto se vláda následně přikloní.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama