JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2018 10:01:00

Za poslední tři roky vláda projednávala 55 protikorupčních materiálů

Za poslední tři roky vláda projednávala 55 protikorupčních materiálů

Vláda na svém zasedání pověřila ministra spravedlnosti a předsedu Legislativní rady vlády Jana Kněžínka koordinací úkolů v oblasti boje s korupcí na vládní úrovni a projednala změny Statutu Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí.

„Dlouhodobě se věnuji problematice boje proti korupci. Pod sekci, kterou jsem na Úřadu vlády několik let vedl, právě tato problematika mimo jiné spadala. Jak ukazují různá šetření a průzkumy, korupce je dlouhodobě jedním z největších problémů české společnosti. Bohužel, korupce byla, je a bude. Cílem této vlády je co nejvíce zmenšit prostor  pro to, aby mohlo v jakékoli podobě docházet ke korupčnímu jednání. Bohužel někdy přes jednotlivé korupční kauzy či dílčí neúspěchy není vidět posun, ke kterému za poslední roky v oblasti boje s korupcí došlo,“ uvádí ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Česká republika se pomalu, ale jistě, v evropském srovnání posouvá v žebříčku vnímání korupce nahoru. Za poslední roky je zcela patrný pozitivní trend, kdy je protikorupční úsilí českých vlád i ze strany zahraničních expertů a autorit oceňováno.

„Je dobře, že se při realizaci Vládní koncepce boje s korupcí na léta 2015 až 2017 podařilo naprostou většinu opatření schválit a realizovat. Díky tomu je fungování státní správy mnohem transparentnější, než tomu bylo kdykoliv dříve v naší historii. Každý občan může důkladně sledovat hospodaření úřadů (registr smluv), financování politických stran, politických hnutí a volebních kampaní nebo majetkové poměry politiků a vysokých úředníků (novela zákona o střetu zájmů). Obsazování pozic ve státní správě či v orgánech státních společností prostřednictvím výběrových řízení je také zásadním krokem pro posílení principů otevřeného vládnutí a transparentnosti státu. Nechci unavovat telefonním seznamem přijatých opatření, kdo má zájem o více informací, může navštívit k tomu určené stránky www.korupce.cz,“ doplňuje Kněžínek.

V boji s korupcí přijala vláda mnoho efektivních opatření, pozitivní směr je nastavený. „Pro ilustraci: v letech 2015 až 2017 vláda projednávala 24 legislativních materiálů a 31 nelegislativních materiálů z oblasti boje s korupcí,“ představuje výčet opatření ministr spravedlnosti. Za zmínku stojí třeba novela zákona proti praní špinavých peněz, zákon o centrální evidenci účtů, zákon o prokazování původu majetku, nový zákon o zadávání veřejných zakázek, zákon o registru smluv, novela zákona o střetu zájmů, financování politických stran a politických hnutí včetně financování volebních kampaní, implementace zákona o státní službě atd. 

Boj proti všem formám korupce je stěžejní prioritou i současné vlády. „Samozřejmě, žijeme v realitě, takže kvůli odlišným postojům někdy dochází k průtahům při projednávání některých opatření. A ano, jsou opatření, která se nepodařilo v uplynulém období realizovat (např. whistleblowing), nicméně současná vláda má v plánu dřívější dluhy splatit a zaměřit se na celou řadu dalších protikorupčních opatření, která postupně představí, a pevně věřím, že i prosadí,“ uzavírá Jan Kněžínek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama