Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2018 20:03:00

Kraje se shodují se Svazem měst a obcí na zvýšení platů ve státní správě

Kraje se shodují se Svazem měst a obcí na zvýšení platů ve státní správě

Růst platů zaměstnanců ve veřejném sektoru je správný a rozhodně s ním souhlasí jak kraje, tak Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR). Shodně požadují, aby ke zvyšování platů došlo od 1. ledna 2019.

Od nového roku totiž budou na nároky spojené s rostoucími platy připraveny krajské rozpočty i městské, případně obecní kasy. Stanovisko krajů i SMO ČR zaznělo v tomto týdnu na jednání s premiérem Andrejem Babišem za účasti ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové a zástupců Unie zaměstnavatelských svazů.

„Máme signály o tom, že by se měly platy zaměstnanců ve veřejné správě navyšovat a my to plně podporujeme. Proto jsme požádali pana premiéra, zda by byl takový krok proveden systémově, od 1. ledna 2019, abychom na něj mohli reagovat v připravovaných rozpočtech krajů, měst a popřípadě obcí. Premiér nás ubezpečil, že s tím počítá a o dřívějším termínu se neuvažuje,“ uvedla Jana Mračková Vildumetzová, předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje.

Zvyšování platů se týká například zdravotníků, pedagogů, příslušníků bezpečnostních sborů nebo zaměstnanců v sociálních službách a kultuře. Kraje už před časem apelovaly ve společném prohlášení se Svazem měst a obcí ČR na vládu, aby rozhodnutí o navyšování platů nečinila nahodile, ale aby šlo o systémové kroky. Nečekané navyšování platů totiž v minulosti ve výsledku znamenalo například omezování investic v krajských a městských rozpočtech. Krajům, městům a obcím pak zůstalo méně peněz na opravy silnic, škol, nebo domovů pro seniory.

Během schůzky se řešila také otázka sociálního bydlení. „Pan premiér společně s ministryní Klárou Dostálovou představili koncept dotačního programu pro města a obce, ze kterého budou moci samosprávy získat dotaci na dostupné bydlení. O záměru se bude samozřejmě ještě diskutovat,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama