Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2011 13:13:03

Vláda zaspala dobu

Vláda zaspala dobu

Chtěl bych pány rektory dopředu upozornit na to, že plány současné vlády nejsou vždy křišťálově čisté a lze předpokládat, že s nástupem školného bude vysokým školám s velkou pravděpodobností výrazně snížen státní příspěvek, který pobírají dnes.

Finančně si tedy zřejmě příliš nepomohou, možná naopak. Veškerá zátěž přejde ze státní kasy na studenty a jejich rodiny, což je zřejmě dlouhodobý záměr pravice.
Je zajímavé, že současná vláda přichází s návrhem na zavedení školného v době, kdy se od něj odklání, na základě zahraničních zkušeností, i celá řada dřívějších zastánců školného z akademické sféry. Školné nemá ani takový motivující účinek, jak se jeho zastánci domnívají.
Ani zavedení tzv. odloženého školného není nejlepším řešením, lze předpokládat, že jeho administrace bude nákladnější než získané finanční prostředky, které Nečasova vláda takto vytáhne z kapes studentů a jejich rodin.
Jak jsem již uvedl, nenapomůže to ani vysokým školám, protože hlavním cílem zavedení školného je další škrt ve státním rozpočtu – v kapitole vysokých škol.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama