Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2018 7:37:00

Hrozí prezidentu Trumpovi impeachment?

Hrozí prezidentu Trumpovi impeachment?

Tedy česky řečeno, hrozí mu zahájení dlouhého procesu odvolání?

Senát USA se vážně zabýval odvoláváním prezidenta pouze jednou ve své historii. Bylo to v případě prezidenta Andrewa Johnsona (v letech 1867 - 1868), který byl nástupcem zavražděného prezidenta Lincolna. Radikální republikáni měli tehdy pocit, že jim A.Johnson brání v radikální rekonstrukci Jihu podle jejich představ, po občanské válce, kterou Sever vyhrál.

Skvěle popisuje impeachment, který probíhal tehdy v Senátu, ve své knize “Profily odvahy“, někdejší americký prezident J. F. Kennedy. Tehdy, díky hlasům některých umírněných republikánů prezident Johnson zůstal ve svém úřadu. A rekonstrukce Jihu neprobíhala tak ostře, v duchu politiky pomsty, jak si to představovali radikální republikáni. K odvolání prezidenta Spojených států je podle Ústavy USA potřeba 60% hlasů všech senátorů Spojených států. Ve volbách letos v listopadu mají demokraté jistou šanci zvítězit nad republikány, ale pokud vůbec zvítězí, bude jejich vítězství velmi těsné. Nebudou tedy mít, můžeme říci, prakticky se stoprocentní jistotou potřebných 60% hlasů senátorů na odvolání prezidenta. Z toho může Donald Trump vycházet.

V tomto týdnu postihly D.Trumpa dvě politicky nepříjemné nehody. Z nichž byla jedna velmi vážná. Nehoda, která představuje pro prezidenta hrozbu do budoucna. Jeho někdejší šéf volební kampaně Manafort (byl ve funkci pouze několik měsíců) byl soudem shledán vinným a nyní očekává výši trestu. V jeho případě se ovšem jedná o kriminální delikty, které s výkonem prezidentské funkce vůbec nesouvisí. Horší situace je v případě právníka Michaela Cohena, který pro prezidenta zajišťoval některé choulostivé právní i jiné služby. Měl zaplatit dámám, s nimiž D. Trump měl mít, alespoň podle jejich vyjádření, intimní poměr, vysoké částky za jejich mlčení.

Jak se zdá, dámy to stejně neumlčelo a Cohen chce spolupracovat se soudem tak, aby dosáhl za trestný čin, který spáchal, výrazného snížení trestu z 65 let na 5 let. Trump měl navádět Cohena (podle tvrzeni Cohena) k trestnému činu a peníze na zajištění mlčení obou veselých dam byly podle všeho vzaty z účtu volební kampaně D. Trumpa. A to je v USA trestný čin. V tuto chvíli panuje letní sezóna i v USA. Málokdo nyní dokázal vyhodnotit, že se v případě Cohenova svědectví jedná o politický ekrazit. Pro demokraty je to politicky dar z nebes, necelé dva a půl měsíce před konáním voleb do Kongresu USA. Tyto volby mohou mít, pokud Američané shledají celý postup D. Trumpa v této věci jako nemorální a právně závadný, velký negativní dopad na volební výsledek republikánů. A to by samozřejmě nezůstalo bez odezvy ani v Grand Old Party a znamenalo by to komplikací pro Trumpovu budoucnost. Ať tak nebo onak, i když v impeachmentu prezidenta nejspíš nedojde, celá věc oslabí Trumpovu pozici v americkém politickém životě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama