RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2011 19:55:00

Předcházet katastrofám je efektivnější, než nést následky

Předcházet katastrofám je efektivnější, než nést následky

V Evropském parlamentu právě probíhají jednání ohledně budoucí podoby směrnice Seveso III, která má zpřísnit pravidla kontroly rizik závažných havárií způsobených chemickými látkami.

Směrnice Seveso II a její předchůdkyně směrnice Seveso I vznikly jako reakce na závažnou havárii v chemickém závodě v blízkosti italského města Seveso v roce 1976. Při výbuchu došlo k úniku dvou kilogramů dioxinu1 do ovzduší. O možném riziku navíc nebyli místní obyvatelé vůbec informováni. Cílem těchto směrnic, jež se vztahují na přibližně 10 000 průmyslových zařízení v EU, je předcházet závažným haváriím s přítomností nebezpečných látek, zajistit poskytování relevantních informací široké veřejnosti a podřídit větší množství chemických látek přísnějším pravidlům.

 Směrnice jsou vždy určitou reakcí na velké chemické katastrofy, například v Bhópálu (Indie, 1984), Schweizerhalle (Švýcarsko, 1986), Enschede (Nizozemsko, 2000), Toulouse (Francie, 2001) nebo Buncefieldu (Spojené království, 2005). Proto je mírně řečeno překvapivé, že nový návrh, takzvaná směrnice Seveso III, nezahrnuje činnosti v souvislosti s těžbou ropy a zemního plynu v pobřežních vodách. To je s ohledem na únik ropy v Mexickém zálivu v roce 2010, ale i vzhledem k menším a tudíž méně medializovaným únikům ropy a zemního plynu, neakceptovatelné.

 Europoslanec Pavel Poc například v této souvislosti upozornil na zasedání pléna 6. října 2010 na únik ropy z vrtné plošiny v Jebel al-Zayt v blízkosti egyptského pobřeží.

 "V době, kdy výbor ENVI jednal o Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, tak aktuálně probíhal únik ropy z ropné vrtné plošiny Jebel al-Zayt, která je v Egyptě pár desítek kilometrů od pobřeží, a my jsme se skutečnost, že tam došlo k úniku, dozvěděli od turistů. Nedozvěděli jsme se to ani ze sdělovacích prostředků, a když jsem se na jednání výboru ENVI ptal zástupce Komise, zda má informace o této sice drobné, ale blízké katastrofě, nebo spíš úniku ropy, tak je neměl. Ty informace neměl nikdo. Takže kromě dalších námětů, o kterých tady hovořili kolegové, bych rád připomněl ještě jeden, a to, že je třeba mít vždy včasné a kvalitní informace, a to informace, které nebudou politicky deformovány, tak jako egyptská vláda deformovala únik ropy v Jebel al-Zayt."

 Přestože se tedy nadále ropná lobby snaží, aby se přísná nařízení pro snižování pravděpodobnosti vzniku a zmírňování důsledků chemických havárií na toto odvětví nevztahovala, nelze nadále přivírat oči nad tím, že takové nehody se dějí a budou dít dál, pokud nebudou zavedena přísnější pravidla.

 Pozměňovací návrh číslo 88, který podal český europoslanec Pavel Poc, proto výjimku pro pobřežní těžbu odstraňuje. Požaduje, aby byla působnost směrnice SEVESO III rozšířena i na ropné plošiny a ropovody nebo plynovody na mořském dně nebo pod ním a na všechny fáze od průzkumu zásob ropy a zemního plynu až po vyřazení vrtu z provozu.

 Hlasování ve Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) proběhne 3. října, plenární hlasování je naplánováno na prosinec tohoto roku. Nová směrnice by měla začít platit od 1. června 2015.

 1 přesněji 2,3,7,8-tetrachloro-dibenzo(b,e)(1,4)dioxin, zkratkou TCDD, je bezbarvá nebo bílá krystalická látka, vysoce toxická a znečišťující přírodní prostředí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama