ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2018 9:14:00

Nastavení pečovatelských služeb neumožňuje zajistit péči všem, kteří ji potřebuj

Nastavení pečovatelských služeb neumožňuje zajistit péči všem, kteří ji potřebuj

Každý člověk má právo i přes své zdravotní omezení žít doma.

 Na uvedené se snažil dva roky upozornit Institut sociální práce realizací projektu Pečovatelská služba – příležitost pro život doma, který byl spolufinancován Evropskou unií. Jeho výsledky byly včera prezentovány v Senátu.

Současné nastavení většiny pečovatelských služeb v České republice dlouhodobě neumožňuje zajistit dostupnou péči všem osobám, které ji potřebují. Pro většinu osob je stále limitující časově omezená otevírací doba (např. do 15 hodin), která byla zasazena pouze do pracovního týdne nebo vědomí, že pečovatelská služba je určena pouze pro osoby v seniorském věku a jejím hlavním smyslem je rozvoz jídla a úklid domácnosti.

„Když potřebujete pomoc s maminkou, která je ochrnutá, a chcete přitom dále chodit do práce a zároveň se starat o své malé děti, je nezbytná pomoc třetí osoby. Služba ale musí být nápomocna nejen v době, kdy jste v zaměstnání, ale měla by pomoct i ve večerních hodinách či o víkendu. Jinak se to prostě zvládnout nedá,“ upozorňuje předseda Institutu sociální práce Jakub Čtvrtník.

Senátorka Emilie Třísková považuje vytváření podmínek pro péči v domácím prostředí za velké téma nejen v Česku. „Hovoří se o domácí hospicové péči, k tomu je potřeba mít i další služby. Já sama jako ředitelka Centra sociálních a zdravotních služeb mám zkušenosti s provázaností těchto služeb a vím, že právě spolupráce a provázanost zdravotního i sociálního sektoru je velmi důležitá. Pečovatelská služba je zárukou, že se mohou sociální služby poskytovat v domácím prostředí,“ uvedla senátorka Třísková.

Právě končící projekt, jehož výsledky byly prezentovány v prostorách Senátu, pomohl 54 pečovatelským službám v Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Středočeském kraji a Kraji Vysočina zlepšit nejen povědomí o nabídce svých služeb, ale zejména pomoc s jejich nastavením tak, aby byly kvalitní a co nejvíce dostupné pro všechny, pro které mají být určeny.

„Služby, které byly do projektu zapojeny, mohou dnes mimo jiné nabídnout pomoc i ve večerních hodinách, o víkendech a během svátků a to za stejných finančních nároků na veřejné rozpočty jako dříve díky optimalizaci procesů v rámci daných služeb. Poskytování pomoci je na vysoce odborné úrovni a je namířeno na ty, kteří ji opravdu potřebují. Služby už nejsou tak časově vytíženy rozvozem jídla a úklidy a mohou se více zaměřit na péči o osoby v domácím prostředí,“ upřesňuje vizi projektu „Žít doma“ Jakub Čtvrtník.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama