Jiří Bláha

Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017
  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2018 10:59:38

Snížení byrokratických požadavků Českého statistického úřadu

Snížení byrokratických požadavků Českého statistického úřadu

Podnikateli, podej hlášení! Povinnosti vůči Českému statistickému úřadu, zná každý podnikatel velice dobře. Všechny ty nejrůznější dotazníky a povinné výkazy představují pro nás malé a střední podnikatele nesmírnou administrativní a časovou zátěž.

Vezměte si, že se musí každý rok až vyplňovat 24 statistických výkazů a jeden formulář má i 32 stran. No vážně, 32 stran! Sám znám všechny ty dotazníky moc dobře. Mrknete do datovky a už tam číhá další formulář. Podnikatel ale musí hlavně pracovat. Prostě si nemůže dovolit strávit půlku dne nad papírováním.Teď samozřejmě neříkám, že Český statistický úřad chce od nás data zbytečně. Sám jsem fanoušek statistiky a s čísly pracuji ve své firmě pořád. Statistika je fakt úžasná věc, která vám ukáže spoustu důležitých informací. Získané informace slouží například pro výpočet míry inflace nebo HDP. Tohle by bez dat prostě nešlo. Musím se ale ptát, proč je musím psát pořád dokola? Každý podnikatel hodně podobných údajů vyplňuje například pro svojí zdravotní pojišťovnu, správu sociálního zabezpečení, daňový úřad a já nevím co ještě. Věděli jste, že v některých skandinávských zemích je až devadesát procent dat pro potřebu statistiky bráno z administrativních zdrojů. 
A já se ptám, proč by to nemělo jít také u nás? Data už jsem přeci jako podnikatel jednou poskytl. Řešením tady musí být lepší tok informací a sdílení těchto dat mezi orgány státní správy. Už několikrát jsem tu naťuknul téma digitalizace a administrativní zátěže podnikatelů. Cíl je v tomto případě jasný – data, která jsem jednou státu poskytl, už po mě nebude chtít znovu. V naší zemi máme momentálně čtyři základní registry dat. Chci prosadit lepší propojení těchto registrů a Českého statistického úřadu. Tímto způsobem by si mohl úřad stáhnout potřebná data sekundární cestou ze samotného zdroje a nemusel je vyžadovat od nás podnikatelů. Nejprve musíme přesně definovat, která data tento úřad potřebuje. Potom budou následovat další kroky.Těch věcí co trápí podnikatele je samozřejmě víc, ale tohle je určitě cesta správným směrem.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama