Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2018 20:39:00

Insolvenční rejstříky krajských soudů jsou plné příjemců dotací

Insolvenční rejstříky krajských soudů jsou plné příjemců dotací

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2018 - interpelace premiéra Babiše k dotacím

 Vážený pane premiére,

vzhledem k tomu, že paní ministryně průmyslu a obchodu je tento týden omluvena, tak moje interpelace od občana, který pracuje na Finančním úřadě, bude přímo na vás, protože nepochybuji o vašich znalostech ohledně dotací.

Ministerstvo průmyslu a obchodu je jedním z největších poskytovatelů evropských dotací v České republice. Za posledních deset let byly podnikatelům rozdány miliardy korun. Je smutnou skutečností, že insolvenční rejstříky krajských soudů jsou plné takovýchto příjemců dotací. V mnoha případech dotace dostávaly a dostávají subjekty, které vzápětí končí v konkurzu a majetek pořízený za dotační prostředky nenávratně mizí, v lepším případě se z jeho prodeje částečně uspokojí věřitelé a odměna insolvenčního správce.

Pane premiére, jak zajistíte, aby do budoucna nedostávaly dotace takovéto subjekty? Jak zajistíte, aby pohledávky státu u subjektů čerpajících dotace byly včas uplatňovány u insolvenčních soudů? Existuje na vašem ministerstvu vůbec někdo, kdo monitoruje insolvenční rejstřík ve vztahu k příjemcům dotací od Ministerstva průmyslu a obchodu? Jak zajistíte, aby ministerstvo začalo uplatňovat institut řízení o odnětí dotace podle rozpočtových pravidel? A ještě jeden dotaz od občana přímo na vás. Od vypuknutí poslední finanční krize uplynulo deset let. S ohledem na očekávaný letošní deficit státního rozpočtu zhruba 40 mld. Kč by občana zajímalo, zda má Česká republika vytvořené finanční rezervy a v jaké výši pro případ další krize, která nutně s ohledem na hospodářské cykly musí přijít?

Děkuji.*

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama