RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2018 22:11:00

V kyberprostoru už opět běhají příspěvky na téma, kdo je vlastizrádce a kolabora

V kyberprostoru už opět běhají příspěvky na téma, kdo je vlastizrádce a kolabora

Komentář na facebookovém profilu k reakcím na hlasování EP o Maďarsku

 Důvodem bylo hlasování, v němž Evropský parlament vyzývá Radu, aby rozhodla o tom, zda v Maďarsku existuje vážné nebezpečí porušení základních hodnot EU. Jedná se o výzvu Radě, nikoliv o rozhodnutí a natož pak o konkrétní sankci pro Maďarsko. Sankce v podobě ztráty hlasovacích práv v Radě by mohla být případně uložena až na konci celého procesu a pouze v případě jednomyslného souhlasu všech zbývajících členských států.

Ve skutečnosti jde o více než “právničinu” (postup dle smlouvy), podle mne jde o to, co Evropská unie a společná Evropa již po desítky let vlastně je. Pohled do její historie i právních dokumentů prozradí, že to není spolek zaměřený na “posílání peněz od bohatých k chudým” nebo nástroj pro zajištení toho, aby nejen naše firmy po celém našem kontinentu, a mnohdy i mimo něj, mohly bez překážek prodávat své zboží.

Je to společenství, které stojí na hodnotách a pravidlech, které jeho členové uplatňuji a které ovlivňují podobu celé společnosti. Jde o hodnoty, jako je fungující právní stát, svobodná media, fungování občanské společnosti a mnoho dalších kamenů, které tvoří mozaiku naší společnosti. Pokud na tento samotný základ společné Evropy začneme zapomínat, a budeme ho nahrazovat “handrkovaním” o peníze či jednotlivá rozhodnutí, bude toto pro budoucnost našeho kontinentu důležité společenství směřovat se svému konci.

Proto považuji postup Parlamentu, který na základě nikoliv "dojmologie", ale konkrétních faktů opírajících se o zprávy institucí, jako je OSN, Rada Evropy nebo výroky soudů, dospěl k názoru, že riziko porušení základních hodnot Unie v Maďarsku existuje, za správný. Vůbec tím Parlament nekritizuje maďarské občany a jejich stát, kritika směřuje na chování vlády. A je věcí Rady (šéfů unijních vlád), zda tento pohled bude sdílet. Pokud touto cestou dojde ke změně chování vlády Viktora Orbána, neb to je cílem této procedury, situaci lidí žijících v této skvělé zemi to pomůže, a myslím, že proto více než 400 poslanců svou ruku na zelené tlačítko položilo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama