MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2018 16:26:00

Chod záchytných stanic by neměl přetěžovat provoz nemocnic

Chod záchytných stanic by neměl přetěžovat provoz nemocnic

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 18. září 2018 k návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání.

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, milé dámy, vážení pánové, chtěl bych zde načíst pozměňovací návrh k senátnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 96/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, se mění takto. Název zákona. Zákon, kterým se mění zákon číslo 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, k výkonu činnosti souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů.

Za úvodní větu se vkládá část první, která včetně nadpisu zní: Změna zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. V § 4 zákona číslo 95/2004 Sb., se na konci odst. 6 doplňují věty: Poskytovatel protialkoholní a protitoxikomanické záchytné služby může zajistit výkon odborného dohledu podle věty druhé také prostřednictvím jiného poskytovatele zdravotních služeb, se kterým pro zajištění výkonu odborného dohledu uzavře písemnou smlouvu. Fyzická dosažitelnost protialkoholní záchytné stanice lékařem vykonávajícím odborný dohled musí být do 20 minut.

A nyní k odůvodnění. Cílem návrhu je rozšířit možnosti zajištění výkonu odborného dohledu nad lékařem s odbornou způsobilostí a s certifikátem o absolvování základního kmene v případě poskytování protialkoholní záchytné služby, dále jen záchytné služby, a zlepšit tak podmínky pro personální zajištění této zdravotní služby a její dostupnost. Oproti stávajícímu stavu bude poskytovateli záchytné služby umožněno zajistit výkon odborného dohledu nad lékařem s odbornou způsobilostí a s certifikátem o absolvování základního kmene také prostřednictvím jiného poskytovatele zdravotních služeb, se kterým za tímto účelem uzavře písemnou smlouvu. Lékař vykonávající odborný dohled tak již nebude muset být v základním pracovně právním vztahu k poskytovateli záchytné služby. Lhůta 20 minut pro fyzickou dosažitelnost protialkoholní záchytné stanice lékařem vykonávajícím odborný dohled odpovídá specifickým požadavkům na zajištění této záchytné služby. Příslušné ustanovení má ve věcné rovině řešit problém přetěžování zdravotnické záchranné služby a urgentních příjmů nemocnic. Následně také zamezí blokování tolik potřebných kapacit interních oddělení jednotlivých nemocnic. Právě toto ustanovení udrží v chodu záchytné stanice a nebude tak přetěžován celý systém. K tomuto pozměňovacímu návrhu bych se rád přihlásil v podrobné rozpravě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama