ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2018 18:29:00

Pražská koalice Starostů a TOP 09 podala ústavní stížnost kvůli parazitům

Pražská koalice Starostů a TOP 09 podala ústavní stížnost kvůli parazitům

Starostové a nezávislí se rozhodli zabránit matení voličů u Ústavního soudu ČR.

 Jménem koalice Spojené síly pro Prahu dnes podali ústavní stížnost proti rozhodnutí městského soudu, který pustil k volbám kandidátku hnutí Pro Prahu, účelově přejmenovanou na Starostové pro Prahu.

ANO 2021, ODS pro Prahu nebo třeba Kandidátka pirátů. Tak by mohly být v příštích volbách pojmenovány kandidující subjekty, a přitom nemít vůbec nic společného se stranami, které figurují v názvech kandidátek. Spojené síly proto navrhují, aby Ústavní soud ČR zrušil původní rozhodnutí soudu městského.

“Sám soud konstatoval, že parazitování na názvu jiné politické entity může vést k neoprávněné výhodě, a přesto parazitní kandidátku do voleb pustil. Přitom už teď vidíme, že některé průzkumné agentury připouštějí, že voliči si pletou Starosty a nezávislé s tzv. Starosty pro Prahu,” vysvětluje předseda pražské organizace Starostů a dodává: “Městský soud uvedl, že jde o neetické jednání, které v případě hrubého ovlivnění výsledku voleb může vést k jejich neplatnosti a přesto rozhodl, jak rozhodl.”

Podle Petra Hlubučka je v zájmu všech voličů a budoucí regulérnosti voleb, aby ústavní soud zasáhl. “V krajním případě se totiž může stát, že příště k podobnému postupu sáhne více stran z okraje politické scény a založí svou volební taktiku pouze na matení voličů,” říká.

“Pevně věřím, že voliči ve volbách parazity a přeběhlíky z Hnutí pro Prahu identifikují, a jejich volební zisk se bude pohybovat kolem tří procent, jako v minulých komunálních volbách. Nicméně je třeba takovému politickému příživnictví zabránit do budoucna,” dodává k celé záležitosti předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Není bez zajímavosti, že samotné hnutí Pro Prahu se v minulých volbách soudně bránilo proti zcela totožné situaci. V pražských volbách se tehdy objevila kandidátka nazvaná PRO PRAHU. Za hnutí Pro Prahu tehdy žalobu proti parazitní kandidátce podával sám nynější předseda hnutí Karel Fischer a politické uskupení, které nakonec ve volbách propadlo, hovořilo o “neobratném pokusu o podvůdek”.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama