ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2018 10:02:04

CYKLOTERAPIE ( CWA)-multifunkční projekt člověčenství pro všechny ve Frýdlantě

CYKLOTERAPIE ( CWA)-multifunkční projekt člověčenství pro všechny ve Frýdlantě

CYKLOTERAPIE ( CWA)-multifunkční projekt člověčenství pro všechny generace ve Frýdlantě

Cykloterapie - multifunkčí projekt člověčenství pro všechny generace

                          

O čem je cykloterapie ? Celosvětové hnutí, které má zkratku CWA – Cycling without age (cyklistika v každém věku) spočívá v tom, že hlavně seniory se špatnou pohyblivostí, kterým zdravotní stav nedovoluje cestovat, ale i lidi s demencí, tělesně, mentálně, nebo kombinovaně postižené v jakémkoli věku, lidi z domovů s pečovatelskou službou, seniory, kteří žijí doma, nemocné děti, které se nemohou pohybovat a další, vozí dobrovolníci na výlety po okolí a tím jim zlepšují kvalitu života, přinášejí nové zážitky, spokojenost a vědomí, že ostatní lidé je neopustili. Chceme i české seniory a „postižené“ potěšit zážitkem, o němž už třeba nemysleli, že přijde. Pro celou aktivitu je zapotřebí především speciální elektrotříkolo, jakási moderní rikša, na níž „pilot“ veze jednoho nebo dva „cestovatele“.  

Úžasné na této cykloterapii – dlouhodobé „investici“ do člověčenství a EQ ( IQ lze rozvíjet celoživotním studiem, a co empatie?) je dobrovolnost, bezpodmínečnost a multifunkčnost s možností zapojení a vzájemné komunikace všech generací bez rozdílu věku. Dobrovolník (třeba i student školy) vezme na projížďku přírodou po cyklostezkách, silničkách, městech, rodných vesničkách, do kavárny, navštívit oblíbená místa, zavzpomínat ,.., „cestovatele“ ( třeba žáčka mateřské školky spolu s jeho prarodičem) a spolu sdílejí životní příběhy, vyprávění,… Když přijedou zpátky, všichni vidí ten zázrak. Nejen senioři se vracejí šťastní, rozpovídaní a společenští, vybočeni ze svých každodenních rutin. Většina už ani nepomyslela, že by se mohli tímhle způsobem ještě někdy podívat do přírody. Že by ještě někdy cítili vítr ve vlasech. Zážitek z výletu přetrvává, ubývají nemoci a hádky.

Pojďme zapojit i město Frýdlant a Česko do nové aktivity pro seniory a hendikepované a umožněme jim zažít ten pocit, na který mají právo. Věnujme náš čas starším jako projev díků za to, že oni ho kdysi věnovali nám, hendikepovaným, kteří „ neměli tolik štěstí “ jako my. Všichni směřujeme na stejnou cestu, jako naši staří rodiče. Je to neodvratitelná cesta životem. Nebojme se věku, v 75 nic nekončí, život je zábavný i smutný, krásný a smysluplný.

Do Cykloterapie-superprojektu pro všechny se může zapojit opravdu každý. Ať již žáček mateřské školky, který pozve na projížďku svou babičku, dědečka, junior, senior, hendikepovaný, jakýkoliv dobrovolník „pilot“ , nebo podporovatel ( ať již přímo finančně, doporučením sponzorům, sdílením se známými, nebo tichým podporováním a držením palců). Všechno je důležité a kdo může říci co z toho je důležitější, „nechť hodí kamenem“.

Jak budeme projekt financovat ? Různými formami jsme oslovili, oslovujeme a budeme oslovovat celou řadu osob a subjektů ( jako třeba Adru, pro kterou pracuji jako dobrovolník v domově pro seniory se zdravotním postižením a v denním stacionáři pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením, politická seskupení v České Lípě kandidující do komunálních voleb, podnikatele, bankovní domy, …)  Jsem nesmírně rád, že sdružení nezávislých kandidátů Domov můj Frýdlant kandidujících v komunálních volbách ve Frýdlantě zařadilo do svého programu Cykloterapii, podporuje ji a bude ji podporovat. Někteří kandidáti z našeho seskupení kandidujících do zastupitelstva včetně lídra naší kandidátky se zavázali, že pokud budou zvoleni do zastupitelstva, budou pravidelně přeposílat značnou částku ze svých příjmů ve prospěch Cykloterapie. Já osobně v případě zvolení do zastupitelstva budu i v rámci transparentnosti pravidelně posílat na konto Cykloterapie 50 % ze svých příjmů po dobu dvou let, takže volič uvidí, jaké má zastupitel příjmy. Druhou polovinu příjmů pak poskytnu z části na chod Základní odborové organizace při ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, a o zbytku budu občany informovat na webových stránkách Domov můj Frýdlant. Projednáme spoluúčast financování Cykloterapie ze strany města Frýdlant a navrhneme, aby každý zastupitel dobrovolně na Cykloterapii přispíval. Současně hledáme pro Cykloterapii generálního partnera, sponzory, dobrovolníky a každého kdo se chce zapojit. Již nyní může každý přispět jakoukoliv částkou na k tomuto účelu zřízený transparentní účet číslo : 2301497478 / 2010

 Transparentní účet pro Cykloterapii ve Frýdlantě

Za jakoukoliv podporu v jakékoliv formě předem děkujeme.

O cyklorikšu stojí v ČR již tři města. Koncem měsíce září, nebo začátkem října 2018 by měla v jednom z nich proběhnot promoakce , o které Vás budeme na webových stránkách Domov můj Frýdlant informovat.

Vize do budoucna je taková, že kdokoliv v podstatě z celého světa může po předešlé domluvě přijet třeba do Frýdlantu a projet se na elektrotříkolce, což může platit i „recipročně“ kdy občan Frýdlantu může na elektotříkolce „cestovat“ po celém světě. Budoucnost ukáže, jaké možnosti budou.

Další informace o Cykloterapii a CWA najdete na  odkazech:  http://cykloterapie.cz/ http://cyclingwithoutage.org/

Cokoliv budete potřebovat, obraťte se na nás a pamatujte, nejste sami.

Ing. Radek Tomáš Bín                                                                      Domov můj Frýdlant

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama