Mgr. Ivana Stráská

  • SOCDEM
  • Jihočeský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2018 7:34:00

Hejtmanka Stráská vysadila v Trocnově lípu

Hejtmanka Stráská vysadila v Trocnově lípu

Vysazení lípy, coby našeho národního symbolu, a slavnostní stužkování praporů sborů dobrovolných hasičů k výročí založení samostatného Československa v roce 1918.

 To a mnohem více mohli vidět návštěvníci pátého ročníku Trocnovských slavností, které se konaly v sobotu 22. září v areálu Památníku Jana Žižky u Borovan na Budějovicku.

Lípu zde pomáhala zasadit také hejtmanka Ivana Stráská. Následně stromu požehnal patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, který připomněl, že v jižních Čechách se narodili hned tři velké osobnosti husitské doby – Jan Hus, Jan Žižka a Petr Chelčický.

Zůstaňme zemí hrdého a tvořivého národa, vyzvala hejtmanka na slavnostech

„Při vysazení stromu má člověk vždy slavnostní pocit, protože to dělá pro budoucí generace. Moc bych si přála, aby se tu naši potomci jednou, po mnoha stech letech, rozhlédli a naši snahu ocenili,“ uvedla Stráská. U památníku Jana Žižky z Trocnova hejtmanka následně připomněla, že právě v místě, kde se narodila klíčová osobnost našich dějin, máme jedinečnou možnost pocítit sounáležitost s naším národem. „Chtěla bych připomenout slova prezidenta Edvarda Beneše, který upozorňoval na to, že se dějiny mohou v budoucnu překrucovat – z obětí se budou dělat viníci a z viníků oběti. Nepřipusťme toto překrucování a uvědomme si, kdo jsme, kam patříme a zůstaňme zemí hrdého a tvořivého národa. Právě proto, že slavíme sto let od vzniku našeho státu,“ uvedla hejtmanka. Za symbolickou navíc Stráská označila skutečnost, že v letošním tzv. osmičkovém roce, kdy si připomínáme vznik ČSR, tvoří součet písem ve jménu Jan Žižka právě oněch osm.

Na stužkování praporů se sjeli sbory dobrovolných hasičů z celé republiky

Součástí Trocnovských slavností bylo i stužkování zhruba 60 praporů dobrovolných hasičů z celé republiky. Jak připomněl starosta jihočeských „dobráků“ Jiří Žižka, spadá jejich vznik už do poloviny 19. století. „Vzhledem k tomu, že historie dobrovolných hasičů je ještě o 54 let starší než vznik samostatného československého sátu, je logické, že jsme byli mezi prvními, kdo vítal prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka na pražském nádraží,“ uvedl Žižka a poděkoval všem dobrovolným hasičům, za to, že jsou oporou státu a obcí nejen při hasičských zásazích, ale i při spolkové činnosti. „Přeju si, abychom i do budoucna byli platnou součástí integrovaného záchranného systému a s bratry profesionálními hasiči mohli i dál pomáhat našim spoluobčanům,“ řekl Žižka.

Jako poděkování za spolupráci přidal Žižka pamětní stuhu dobrovolných hasičů na prapor hasičů profesionálních. Ti pak vzápětí ozdobili svou stuhou prapor hasičů dobrovolných, aby také ocenili význam sepjetí obou složek při společné práci pro všechny spoluobčany. Všem praporům, respektive jednotkám hasičů, pak rovněž požehnal Butta.

Ředitel Jihočeského muzea v Českých Budějovicích František Štangl pak jako zástupce organizátora Trocnovských slavností všechny přítomné přivítal a poděkoval hasičům za práci pro veřejnost. „Jako bývalý starosta vím, že jste vždy připraveni být každému ku pomoci a moc rád bych za to poděkoval a popřál vám všestrannou pomoc od vašich domovských obcí,“ zdůraznil Štangl.

Nechybělo mnoho a areál, coby ojedinělá připomínka historie, mohl zaniknout

Památník Jana Žižky v Trocnově se stal majetkem Jihočeského kraje v roce 2011, když o něj stát přestal jevit zájem. V případě, že by se jej neujala silná veřejnoprávní korporace, by mu hrozilo dramatické zmenšení a možná i likvidace. Zanikla by tak ojedinělá památka, která je důležitým připomenutím významných historických milníků, jež se na jihu Čech odehrály. Pro kraj jej spravuje Jihočeské muzeum.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama