RNDr. Zděnek Kvítek, PhD.

  • HPP 11
  • Praha 11
  • regionální rozvoj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2019 7:49:03

Jak zajistit rozvoj Jižního Města (JM), aby se v něm občanům dobře žilo?

Jak zajistit rozvoj Jižního Města (JM), aby se v něm občanům dobře žilo?

Rozvoj Jižního Města (JM) musí sloužit občanům, kteří zde bydlí a vše financují a nikoliv jen zisku developerů.

Požadujeme zpracování vymahatelných regulačních plánů dle Stavebního zákona pro klíčové lokality Jižního Města, tak jak je tomu v jiných městech.


Proto jsem ještě jako člen Strategické komise a Výboru pro územní rozvoj za HPP 11 prosazoval zpracování závazného Regulačního plánu pro Opatov, aby rozvoj JM určovali i občané a ne jen developeři. Dokud HPP 11 bylo zodpovědné za územní rozvoj na Praze 11, Zastupitelstvo Prahy 11 schválilo Regulační plán, ale po převratu na radnici jsme byli odvoláni a Regulační plán dle platného Stavebního zákona není pořizován.


Staronová koalice nově pod vedením Pirátů pokračuje v neblahém trendu. Bez závazného schváleného strategického dokumentu jakým je Regulační plán je opět vytvořen prostor pro ad-hoc rozhodnutí a kupčení s mocí.


Stále se opomíjí rozvoj veřejné vybavenosti a zelených ploch, které nejsou ziskové. Město (pod vedení ANO a paní Krnáčové) zrušilo regulaci slunečního osvitu, takže nové domy budou zastiňovat stávající zástavbu, zatímco navrhovaný Metropolitní (územní) plán umožňuje i ve stabilizovaném území nově postavit až 21 pater a plochy parků převádí na zastavitelné území.


Vážení občané, když vedení obce nehájí Vaše zájmy, tak se musíte začít o své zájmy starat sami. Ochrana zeleně, vody v mokřadech vám může připadat okrajovým ekologickým tématem. Jenže pokud se JM zabetonuje, stoupne v parnech lokálně teplota na JM až o 5 stupňů. Zvyšuje se i obecně riziko, případný výpadek elektřiny či dodávky vody učiní ve třech dnech z JM město duchů, protože celé Jižní Město bez vody bude neobyvatelné. Developeři na JM nežijí, takže ti nedostatek vody přežijí u svých studní a “bazénků”.


Náměstí, obchody, pošta, zeleň, kašna, rybník... jsou typické pro centra měst. Dnes vypadá okolí metra Opatov odpudivě, protože vlastníci a nájemci se řádně nestarají o svůj majetek a ani o řádnou údržbu. Do centra 80 tisícového Jižního Města nepatří parkoviště (P+R Opatov), to patří na periférii. Stejně do centra nepatří čistě kancelářské projekty, ale funkce, které může využívat více občanů pro své služby. Proč by na Opatově nemohlo vyrůst i kulturní centrum, které by svoji nabídkou mohlo být atraktivní i pro ostatní Pražany?


Proto žádáme, aby Praha jako odpovědná obec zpracovala pro centrum Opatov a jiné klíčové lokality (Háje, Roztyly) regulační plány, které zpřesňují Územní plán a jsou ze zákona vymahatelné. 


Dne 26.1.2017 schválilo zastupitelstvo HMP nepřijetí pořízení Regulačního plánu a to i hlasy zastupitelů ANO včetně těch, kteří byli zvoleni za Jižní Město (Ondřej Prokop). Záměr pořízení Regulačního plánu nepřišel obhájit ani starosta za ANO Jirava ani radní zodpovědný za územní rozvoj Urbánek z TOP 09, přestože předtím záměr pořízení Regulačního plánu schválilo Zastupitelstvo Prahy 11. Regulační plány má Vídeň, měla je i Praha za první republiky, protože byl zájem na tom, aby Praha se rozvíjela ve prospěch občanů, obce a ne jenom developerů.


RNDr. Zděnek Kvítek, HPP11


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama