RNDr. Jiří Witzany, Ph.D.

  • SNK ED
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2018 12:32:01

Kdy bude obnoven Mariánský sloup?

Kdy bude obnoven Mariánský sloup?

Evropská koalice pro Prahu se nebojí vyjádřit k citlivému tématu obnovy Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Tento sloup vnímáme jako významnou historickou, architektonickou památku, ale i astronomickou památku, která zde má své místo.

Stanovisko Evropské koalice pro Prahu k obnově Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí

Mariánský sloup patří k minulosti, přítomnosti i budoucnosti Prahy!

 Evropská koalice pro Prahu se nebojí vyjádřit k citlivému tématu obnovy Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Tento sloup vnímáme jako významnou historickou, uměleckou, architektonickou památku, ale i astronomickou památku, která zde má své místo. „Jak známo byl vztyčen z iniciativy primátora Starého Města pražského a Pražanů jako výraz vděčnosti za ochranu města při vpádu švédských vojsk. Pomník mistra Jana Husa byl vystavěn v roce 1915, tedy ještě v době, kdy stál Mariánský sloup, a byl tedy architektonicky koncipován tak, aby dobře doplňoval tento sloup“, konstatuje JUDr. Marie Boháčová. K tomu RNDr. Zdislav Šíma, CSc. z Astronomického ústavu AV dodává, že se jedná také o velmi významný objekt z hlediska astronomie: „Každá obec měla svůj místní čas daný poledníkem procházejícím tou danou obcí. Takovou obcí bylo i město Praha. Místní pražský čas udával právě tento Mariánský sloup. Od sloupu byl ve dlažbě náměstí vyznačen místní poledník, tedy čára jdoucí středem sloupu a mířící od něho na sever vyznačená třemi pruhy dlažebních kostek, jinak stejných jako okolní zadláždění náměstí.“

Jsme si vědomi skutečnosti, že obnova Mariánského sloupu vyvolává napětí, až i vášnivé spory mezi křesťanskými konfesemi, jak s ohledem na jeho náboženský, tak i historický význam. Proto zdůrazňujeme nutnost hledání smírného řešení v rámci interkonfesního dialogu, který musí předcházet rozhodnutí o podobě a způsobu rekonstrukce Mariánského sloupu. Neodmítáme proto jeho obnovu v původní podobě, ale ani moderní formu obnoveného sloupu vyjadřující ekumenického ducha 21. století.

 V Praze dne 29.září 2018 za Evropskou koalici pro Prahu,

JUDr. Marie Boháčová, členka řídících orgánů Evropský institut pro smír, mediaci a rozhodčí řízení a Nadace Divoké husy

Mgr. Miloš Rejchrt, evangelický farář a publicista

Prof. RNDr. Jiří Witzany, Ph.D., kandidát na primátora - Evropská koalice pro Prahu


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama