Mgr. Václav Láska

Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • BPP
  • Praha 5
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2018 16:13:00

S úctou k Václavu Havlovi

S úctou k Václavu Havlovi

Vzpomínka na facebookovém profilu na Václava Havla.

K Václavu Havlovi mám osobní příběh, který rád vyprávím kamarádům při pivu či sklence vína. Tak dnes ho dám všanc všem.

Nutno říct, že k Václavu Havlovi jsem neměl od počátku pozitivní vztah. Příčina byla jednoduchá. Já byl policajt v době, kdy on vyhlásil obrovskou amnestii. Po které jsme lítali v práci jak fretky a znovu chytali ty, co on ve velkém pustil. Takže to nějak pro začátek formovalo můj vztah k němu.

Jako prezidenta jsem ho vnímal různě. Pro politiku jsem v té době neměl ještě buňky a plno věcí, co dělal či říkal, jsem prostě nechápal. A vlastně cestu k němu jsem si začal hledat až poté, co s prezidentováním skončil. Až když jsem viděl kdo a co v politice přichází po něm. Kam se česká politika vydává. V té chvíli mi teprve začalo docházet, co a proč dělal a jaký byl jeho význam pro naši zem. Začal jsem ho vnímat jako člověk, který se hodně snažil. A i proto dělal chyby. Ale chyby vedené dobrým úmyslem.
Můj vztah k Václavu Havlovi nabral finální podobu jednoho dne někdy v létě roku 2010. V té době už jsem měl leccos za sebou a byl jsem „oprsklej“ šestatřicetiletej kluk. Seděl jsem skoro celé odpoledne v jednom podniku na Národní třídě a měl jsem tam domluveno hned několik pracovních schůzek. A seděl jsem divně. V patře toho podniku, rozvalenej, jednu nohu skoro vyhozenou na zábradlí vedle mě. A co čert nechtěl, k vedlejšímu stolu přišel Karel Gott. Při jeho příchodu jsem mu jen drobně pokynul hlavou, jako „že ho registruju“ (já měl v tý době fakt divný období). A dál jsem se skoro válel na židli. Asi po hodině odešel a ke stejnému stolu o hodinu později přišel Václav Havel. Malý, unavený a nemocný stařík. Jak přicházel, já se na židli vyšvihl do pozoru a ruce pomalu vzorně srovnal za záda. Jako prvňáček ve škole, když vejde pan ředitel.

A uvědomil jsem si v tu chvíli, že k tomu člověku chovám ohromný respekt a úctu. A to už mi zůstalo. Nesnáším heslo „Kdo nic nedělá, nic nezkazí“, a proto mám pochopení pro chyby lidí, kteří se snaží něco dobrého dělat. Václav Havel byl skvělý člověk, který dělal spoustu dobrých věcí a při nich nasekal i pár chyb. A tím si získal moji úctu a můj respekt.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama