JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2018 18:29:00

Častější ukládání peněžitých trestů může zjednodušit řízení

Častější ukládání peněžitých trestů může zjednodušit řízení

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek dnes v Brně navštívil Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) a Ústavní soud (ÚS). Po nedávném jednání na Nejvyšším soudu a Nejvyšším správní soudu tak pokračuje v návštěvách významných institucí resortu justice.

 „Jedná se o moji první oficiálnínávštěvu na Nejvyšším státním zastupitelství, byť je pravda že, jak s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, tak s jeho náměstky se setkávám poměrně pravidelně při různých příležitostech,“ sdělil Jan Kněžínek v úvodu návštěvy.

S nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem nejdříve hovořili o chodu NSZ a výsledcích činností této instituce za uplynulá období. Ministr Kněžínek následně představil chystané změny v oblasti státních zastupitelstvích, které přinese novela zákona o státním zastupitelství. Tu plánuje Ministerstvo spravedlnosti zpracovat s důrazem na doporučení skupiny státu proti korupci GRECO, předložit by ji chtělo v prvním kvartálu příštího roku. „Bavili jsme se také o problematice efektivity trestních sankcí, především o aktuálně projednávané novele zákona, která by měla vytvořit podmínky pro četnější ukládání peněžitých trestů a zjednodušit tak řízení. V zahraničí funguje tento alternativní trest, narozdíl od České republiky, poměrně dobře. Slibujeme si, že se může snížit počet osob, které jsou ve výkonu trestu odnětí svobody,” popisuje další téma jednání ministr spravedlnosti.

Dalším tématem byly elektronické náramky, dekriminalizace a možné zapojení NSZ do přípravy zákona o státním zastupitelství.

Odpoledne pokračovalo jednání na Ústavním soudě. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek zde představil vizi reforem v oblasti justice. Předsedu ÚS Pavla Rychetského a soudce ÚS ujistil, že Ministerstvo spravedlnosti, potažmo současná vláda, nechystá žádné změny, které by se měly dotknout činnosti ÚS či Ústavy ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama