JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2018 7:37:00

Bioplynka nově vytápí léčebný ústav Albertinum Žamberk

Bioplynka nově vytápí léčebný ústav Albertinum Žamberk

Odborný léčebný ústav Albertinum Žamberk je od dnešního dne vytápěn nedalekou bioplynovou stanicí společnosti Kavema.

Projekt za 12 milionů korun byl podpořen z Evropské unie v rámci Operačního programu podnikání a inovace. Díky tomuto novému způsobu vytápění bude léčebný ústav šetřit ročně částku 200 tisíc korun, kterou bude moci využít na investice do technologií a svého majetku.

„Již delší dobu se snažíme v našich zařízeních šetřit energie a následně investovat v rámci projektů EPC, které v Albertinu běží již 10 let, a pokud se bavíme o celorepublikovém měřítku, tak jsme jediným krajem, který se těmto projektům věnuje v takové míře. Tento způsob vytápění je však něčím novým a Albertinum se stává prvním zdravotnickým zařízením, které je kompletně vytápěné bioplynovou stanicí. Jsem rád, že k projektu přistoupila velmi vstřícně především společnost Kavema, ale i vedení ústavu, které je v těchto věcech velmi progresivní. Celkové náklady na projekt činí 12 milionů korun s tím, že se podařilo získat finanční prostředky z OPPIK. Návratnost vstupní investice se pohybuje na hranici osmi let,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Jedním z problémů při přípravě projektu bylo nalezení vhodné trasy teplovodu, jelikož mezi bioplynovou stanicí a léčebným ústavem se nachází řada vlastníků pozemků. Celková délka teplovodu přesahuje 1,5 kilometru. „Pro nás je velmi důležité, že se ukazuje další možnost, jak v našich zařízeních šetřit energie a finanční prostředky využít na další rozvoj technologií či pro investice do majetku našich zařízení. Životnost teplovodu je přibližně 15-20 let, což znamená, že se nám investice nejen vrátí, ale následně bude i výdělečná,“ uvedl krajský radní Ladislav Valtr. „Vedle posilování energetické bezpečnosti a ekonomických efektů pro Albertinum spatřuji v realizaci teplovodu také zajímavou symboliku ve využití ekologicky čisté energie a posláním našeho odborného ústavu v oblasti léčby plicních onemocnění,“ doplnil Valtr.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama