Mgr. Radek Holomčík

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2018 21:22:00

Nesmíme dovolit zbytečné a nezodpovědné zadlužování státních lesů

Nesmíme dovolit zbytečné a nezodpovědné zadlužování státních lesů

Komentář pirátského poslance Radka Holomčíka

V návrhu rozpočtu na příští rok se počítá s odvodem ze státního podniku Lesy ČR v celkové výši 1 miliardy korun. Podnik je již nyní v provozní ztrátě, což v minulém týdnu přiznal jeho generální ředitel Josef Vojáček v rozhovoru pro časopis Lesnická práce. Navíc se již několik týdnů hovoří o plánovaném miliardovém úvěru pro podnik a také o obřím tendru na IT zakázky. To je smrtící koktejl, který vzhledem k současným a hlavně budoucím problémům způsobeným kůrovcovou kalamitou může znamenat ekonomickou likvidaci podniku a otevřít dveře privatizaci státních lesů.

Při projednávání státního rozpočtu budeme od ministerstva chtít zdůvodnění, proč takto hazarduje s podnikem, který spravuje 48 % všech lesů v ČR. Dále budeme po ministerstvu chtít vyčíslení škod způsobených kalamitou za poslední roky a předpokládané náklady na nápravu. Obojí jde totiž podle našich odhadů již do stovek miliard korun.

Naším cílem je zastavit ekonomickou i ekologickou devastaci (zejména státních) lesů a změna systému hospodaření, která umožní pružněji reagovat na vývoj kalamity. Chceme také rozkrýt skutečné příčiny kůrovcové kalamity a objasnit podezřelé obchodní vazby v rámci lesnicko-dřevařského segmentu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama