Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2018 22:24:00

Ministr Metnar vzdal hold válečným veteránům na náměstí Míru

Ministr Metnar vzdal hold válečným veteránům na náměstí Míru

Akce ke Dni válečných veteránů se dnes konaly na řadě míst České republiky.

Jedním z nich bylo i náměstí Míru na Praze 2, kde tamní městská část v čele se starostkou Janou Černochovou pořádala vzpomínkový den, kterou doplňovala prezentace Armády ČR a její vojenské techniky. Výjimečná událost přilákala tisíce návštěvníků z řad veřejnosti, ale i vojáků. Resort obrany zde zastupoval ministr obrany Lubomír Metnar a zástupce náčelníka Generálního štábu generálmajor Jiří Verner.

Tuto připomínku Dne válečných veteránů uspořádala MČ Praha 2 již po čtvrté, přičemž se ji poprvé účastnil i ministr obrany. Slavnostním dnem provázel plukovník Eduard Stehlík, ředitel odboru pro válečné veterány, který neopomněl zmínit důležitost tohoto dne a vysvětlil i symboliku vlčího máku.

Ta se váže k roku 1915, kdy kanadský lékař a básník, podplukovník Johna McCrae složil báseň Na flanderských polích, v níž vyjadřuje žal nad zabitými spolubojovníky. Napsal ji poté, co vedl pohřeb svého přítele a spolubojovníka poručíka Alexise Helmera, který padl v 2. bitvě u Yper. Báseň všem přítomným na náměstí Míru zarecitoval Rudolf Pastorák, žák ZŠ Štěpánská. Hlavní kaplan AČR, plukovník Jaroslav Kníchal se poté pomodlil za padlé ve válečných konfliktech, včetně připomínky letošních obětí z Afghánistánu.

„Ráda bych vzdala hold a zavzpomínala na všechny oběti a hlavně zmínila jednu důležitou věc. Je třeba oponovat všem lidem, kteří naše vojáky označují za žoldáky. Když se zde dnes rozhlédnete, nenajdete tady jediného žoldáka. Najdete tady celou řadu lidí, kteří se dobrovolně rozhodli přijmout závazek k obraně vlasti,“ uvedla v zahajovacím projevu starostka Prahy 2 a zároveň předsedkyně poslaneckého výboru pro obranu Jana Černochová.

Den je i oslavou vojáků v misích

Její slova doplnil ministr obrany Lubomír Metnar. „Dnešní den je rovněž oslavou vojáků, kteří nasazovali a nasazují své životy v zahraničních operacích. Perský záliv, Balkán, Afghánistán, Sinaj či Mali. Tam všude příslušníci Armády ČR chránili a chrání Evropu a naše domovy před teroristickými útoky a nelegální migrací.“

Ministr dále připomněl, že si letos tato náročná a nebezpečná služba vybrala svou krutou daň. Po teroristických útocích v Afghánistánu zahynuli čtyři příslušníci Armády České republiky a další byli zraněni. „Vzpomeňme proto u příležitosti svátku válečných veteránů na české vojáky, jejichž krev byla prolita v provinciích Parwan a Hérat,“ dodal ministr Metnar.

Den válečných veteránů na Praze 2 trval od 9 do 18 hodin a během této doby si návštěvníci mohli prohlédnout současnou techniku a výzbroj českých vojáků či se aktivně zapojit do soutěží projektu Příprava občanů k obraně státu (POKOS). Nechyběla ani řada náborových stánků, včetně stánku Aktivní zálohy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama