ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2011 15:48:19

Předání kontroly nad IZIP VZP - otázky a odpovědi

Předání kontroly nad IZIP VZP - otázky a odpovědi

V souvislosti s předáním většinové kontroly nad společností IZIP do rukou VZP ČR jsem odpovídal 7. října 2011 na otázky Kolínského Presu. Vzhledem k tomu, že podobné otázky dostávám i od jiných tazatelů, rozhodl jsem se odpovědi pro Kolínský Pres zve

Proč jste spolu s panem Ouzkým právě nyní akcie „švýcarské“ firmě eHI eHealth International přenechali?

Systém elektronických zdravotních knížek vznikl v roce 1999. Na samém začátku jsme nabízeli projekt jako grant českému státu, resp. ministerstvu zdravotnictví. Tehdejší ministr grant odmítl.

O službu zdravotních knížek projevila zájem největší zdravotní pojišťovna, VZP ČR. Po několika letech ověřování a testování službu po řádném výběrovém řízení pro své pojištěnce koupila. Dnes tuto službu využívá více jak dva a půl milionu pojištěnců VZP.

Na jaře 2011 uložila Správní rada VZP (nejvyšší orgán) na podnět náměstka ministra zdravotnictví řediteli VZP koupit pro VZP většinový podíl, konkrétně přesně 51%, za symbolickou hodnotu. Správní rada současně podmínila ovládnutím společnosti IZIP další rozvoj projektu.

Zájem VZP o převzetí kontroly nad provozovatelem zdravotních knížek má svou logiku a já ho vítám, ukazuje jasný směr budoucího rozvoje. Zaslouží si připomenout, že Správní rada VZP je takový malý parlament, jsou zde členy především poslanci a to všech politických stran a dále náměstci ministrů a vlivní vládní úředníci. O koupi většiny společnosti IZIP rozhodli jednomyslně.

Pro další rozvoj elektronických zdravotních knížek jak v ČR, tak v zahraničí, by bylo vhodné nalézt investora.

V této situaci se všichni akcionáři (6) společnosti rozhodli vyhovět Správní radě VZP a přenechat VZP většinový podíl ve společnosti za symbolickou - nominální hodnotu akcií. Akcie převedli do investiční společnosti, která se zavázala prodat je VZP přesně dle žádosti Správní rady v objemu 51% za nominální cenu. Zbývající menšinový podíl ve společnosti je připraven pro vstup investora.

Pokud jde o mne, předal jsem všechny akcie, které jsem jako jeden z menšinových akcionářů držel, společnosti eHealth International a ona všechny dříve mé akcie prodala VZP. Odmítl jsem přímý prodej akcií VZP především proto, že jsem nikdy nechtěl a nechci od VZP získat v souvislosti s IZIPem žádné peníze - vnímám to jako politicky nepřijatelné.

Znamená termín "přenechání" prodej? Pokud ano, za kolik jste akcie prodali?

Termín předání neznamená prodej. Za převedené akcie jsem nezískal žádné finanční prostředky.

V čem je přínos IZIPu českému zdravotnictví?

Odpověď na tuto otázku by vystačila na knihu. Elektronické zdravotní knížky slouží k ukládání, sdílení a předávání zdravotních informací jednotlivce, často říkáme pacienta. Při péči o zdraví vzniká velké množství informací a ty mají velkou cenu. Je potřeba, aby informace byly ve správný čas na správném místě.

Pokud má lékař informace o tom, jaké jsou výsledky vyšetření, jak byl pacient v minulosti léčen, může se lépe rozhodnout. Konkrétně: nemusí zbytečně opakovat vyšetření, jak laboratorní, tak ultrazvuk, rentgen a podobně, pokud již vyšetření bylo provedeno. Pokud lékař přesně ví, jaké léky pacient užíval a užívá, lépe se rozhodne, co mu předepsat. Když ví, na co byl pacient operován a s čím se dříve léčil, lépe pozná jeho nemoc a rozhodne o správné léčbě.

Zdravotní knížka současně chrání pacientovo soukromí. Jen on může rozhodnout o tom, komu své zdravotní informace ukáže. Díky internetu je má vždy a všude k disposici.

Ve zdravotních knížkách IZIP jsou kromě zdravotních údajů také přehledy vykázané péče. VZP ukazuje svým pojištěncům, za co a kterým lékařům za ně zaplatila. Není žádným tajemstvím, že někdy najdou pojištěnci v účtech péči, kterou nedostali - a pomohou VZP odhalit chybu či podvod.

Není divu, že od samého začátku zdravotní knížky někomu vadí. Komu? Těm lékařům a laboratořím, které vydělávají na zbytečně opakovaných výkonech a tedy nemají zájem na přehledném systému. Těm lékařům, kteří neléčí své pacienty dobře, a právem se obávají záznamy o své péči zpřístupnit. Těm, kdo předepisují, vydávají, prodávají a vyrábějí zbytečně předepisované léky, ve velkém množství a v nevhodných či dokonce nebezpečných kombinacích. A pochopitelně i těm, kdo vykazují pojišťovně výkony, které neprovedli, a právem se bojí, že na to pojištěnci přijdou a oni budou potrestáni.

Informační systémy podobné elektronickým zdravotním knížkám mají (tím že zabrání plýtvání) potenciál ušetřit 10% až 20% peněz za zdravotní péči a 20% až 30% za léky. Nedivím se, že lékaře, lékárníky a výrobce léků znepokojuje, že by mohli mít o 10% či dokonce 30% menší příjmy. Nejsem překvapen, že máme dlouhodobě mnoho nepřátel. Divím se však ministerstvu zdravotnictví, že na cestě k těmto úsporám vůbec nepomáhá.

Musím rozhodně odmítnou tvrzení že systém IZIP nefunguje. Zdravotní knížky jsou plně funkční, přijímají informace, ukládají je a zpřístupní je tomu, kdo na to má právo. Podobně jako účet v bance - přijímá peníze, spravuje je a vydává je tomu, kdo má k účtu přístup. Tvrdit, že zdravotní knížka nefunguje, protože do ní lékař nezapisuje, je stejně nesmyslné, jako tvrdit, že účet v bance nefunguje, protože na něj nikdo neposílá peníze.

Stejně tak musím rázně odmítnout účelové spekulace o tom, že jsou zdravotní knížky drahé. Správa zdravotní knížky stojí cca 3 koruny měsíčně. Zkuste to porovnat s cenou účtu v bance - nejjednodušší účty se pohybují mez 20 až 60 korunami za měsíc!

Systém IZIP není dostatečně využíván, to je pravda a upozorňujeme na to dlouhodobě. Do zdravotních knížek zapisuje hodně laboratoří, značná část lékáren, ale jen málo lékařů. Víme, jak je k tomu přimět. O zápis může požádat pacient - někteří to dělají, ale většina se obává lékař o zápis požádat. K zápisu může lékaře motivovat nebo nutit VZP - motivovat odměnou, nutit tak, že bude zapisování vyžadovat ve smlouvě jako součást péče. K zápisu do zdravotní knížky může nutit lékaře také zákon. Ani jeden z těchto nástrojů není a nemůže být v ruce správce zdravotních knížek.

Máte vysvětlení pro to, že VZP prý chtěla projekt zrušit?

Nemám žádné informace o tom, že by VZP ČR chtěla projekt zdravotních knížek zrušit. Neznám žádný racionální důvod, proč by to dělala. Projekt je užitečný, a přináší prospěch pojištěncům a úspory pojišťovně.  Neumím si vysvětlit, proč by Správní rada VZP chtěla koupit většinu společnosti, která nedělá nic jiného než provozuje zdravotní knížky, a potom zdravotní knížky přestat používat.

Dovedu si samozřejmě vysvětlit politické útoky na mou osobu, ke kterým je IZIP dlouhodobě využíván. IZIP neměl a nemá žádnou souvislost s mou politickou prací. Podobný projekt jsem rozvíjel v kolínské nemocnici dávno předtím, než jsem do politiky vstoupil. Zdravotnictví a práce s informacemi je moje profese, v Evropském parlamentu se již více jak sedm let věnuji sociální politice a pracovně právním vztahům. Již od roku 2004 nemám na českou veřejnou správu žádný vliv.

Projekt IZIP dlouhodobě trpí bezdůvodnými, nezaslouženými a zlovolnými politickými útoky.To je jeden z důvodů, proč jsem rád svůj podíl na společnosti IZIP převedl VZP. Nyní společnost IZIP kontroluje VZP a nese odpovědnost za jeho rozvoj.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama