Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2018 11:17:00

Platy by měly růst jenom v důsledku růstu platů v nepodnikatelském sektoru

Platy by měly růst jenom v důsledku růstu platů v nepodnikatelském sektoru

Projev na 22. schůzi Poslanecké sněmovny 15. listopadu 2018 k návrhu zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci.

Čili toto jsou ty dva extrémy, mezi kterými je potřeba najít nějaké optimum. A různé národy volí různý koeficient vztahu mezi průměrnou mzdou v podnikatelském sektoru a platem poslance. (Odmlčuje se pro hluk v sále.) Děkuji. Domnívám se, že finanční motivace poslanců v žádném případě není to jediné, proč by ty lidi vstupovali do funkce. Myslím si, že finanční motivace funguje pouze do určité hranice. Dokonce jsem k tomu četl nějaké články, výzkumy, že od určité hranice další zvyšování odměňování nevede k adekvátnímu růstu produktivity práce.

Takže ta představa, že bychom si tady dali manažerské platy, extrémně vysoké, jaké berou šéfové státních podniků, by určitě nevedla k tomu, že by Parlament fungoval lépe, jak se to někteří snaží naznačit. A kvalita parlamentní práce by se tím rozhodně nezvýšila.

Čili já ten návrh považuji za věcně správný, protože dosahuje lepší rovnováhy mezi těmito dvěma extrémy. Proti tomu návrhu byly vzneseny dvě námitky. Ta první námitka spočívá v tom, že je to návrh populistický. Mně se úplně nelíbí, že se označí zvyšování platu politiků za zodpovědné řešení a když to někdo kritizuje, tak se mu namítá, že je to populismus a že by se to dělat nemělo.

Já si myslím, že mohou být populistické návrhy, které se týkají odměňování ústavních činitelů. To jsou ty návrhy na to, aby například poslanci pracovali zadarmo a tudíž byli závislí a zkorumpovatelní. A domnívám se, že na hraně populismu je i to, abychom si v tento okamžik zmrazili odměny, pro což není žádný rozumný důvod. A jediné, k čemu by to vedlo, je, že na začátku dalšího volebního období by zase skokově vyrostly platy politiků.

Ta druhá námitka, která je vznesena proti tomuto návrhu, je, že by si poslanci neměli sami zvyšovat platy. Přitom všichni víme, že to právě bylo politické rozhodnutí v minulém volebním období, kterým ty platy byly tímto způsobem politicky zvýšeny. Já jsem si tady vytiskl ilustrační graf, jak to vypadá, když politici mají vliv na zvyšování svých platů. Takhle to vypadá. (Ukazuje do pléna graf.) Takhle jednoduše lineárně rostou mzdy v ekonomickém sektoru a tímto kostrbatým způsobem rostly platy politiků.

A to je podstata toho mého pozměňovacího návrhu, který podávám dneska k sněmovnímu tisku 167, aby ty platy nerostly podle státního sektoru - protože to můžou politici ovlivňovat tím, že zvyšují platy učitelů, úředníků, a tak dále - ale aby byly navázány na prosperitu celé naší země. To znamená, aby byly navázány na ten ekonomický sektor. A kdyby to tak skutečně bylo, tak ty platy politiků porostou lineárně, nebo přibližně tímto způsobem jako rostla průměrná mzda v ekonomice. A nemusíme tady vůbec nic řešit, máme to vyřešeno na mnoho let dopředu.

Nevím, jestli ten návrh projde. Je to samozřejmě otázka hlasovací většiny, která tady bude. Nicméně myslím, že bychom se i v této oblasti měli posunout směrem k systémovému řešení. A my jako Pirátská strana jsme k tomu ochotni a uspořádáme kulatý stůl, abychom se sešli k tomu, jak to do budoucna vyřešit, aby ty odměny, platy politiků, se odvíjely od celé podnikatelské sféry a aby nastal i nějaký vyvážený vztah vzhledem k představitelům soudní moci.

Došlo tady totiž historicky k tomu, že soudci si zvýšili platy a došlo k tomu, že někteří soudci berou podstatně více, než třeba ministr spravedlnosti. A to si myslím, že rozhodně systémové není. Proto jsem vás chtěl poprosit, jestli byste byli ochotni se této dlouhodobější diskuze zúčastnit, abychom se s tím konečně jednou provždy vypořádali a nemohl mít nikdo z veřejnosti námitky proti tomu, že si politici jakýmkoliv způsobem zvyšují platy. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců Pirátů.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama