Mgr. Václav Láska

Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • BPP
  • Praha 5
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2018 14:14:00

Obviněný může klást odpor legální i nelegální

Obviněný může klást odpor legální i nelegální

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. - Stanovisko k současné politické situaci.

Děkuji, pane předsedo, kolegyně, kolegové. Já bych se přimlouval také za to, abychom schválili ten návrh usnesení, tak jak byl zpracován. Když budu trošku předjímat možnou diskusi, která se rozvine, tak rovnou se přimluvím i za to, aby ten návrh zůstal takhle stručný, abychom na něj nic moc nenabalovali, protože on obsahuje to absolutní gró toho, co pravděpodobně chceme sdělit. A to je vlastně permanentní konflikt zájmů Andreje Babiše, kdy on na jedné straně je osobou obviněnou, to je prostě fakt, k tomu ho tady ani nepotřebujeme slyšet, a na druhé straně je premiérem ČR, to je taky fakt.

Málokterá obviněná osoba, teď budu mluvit ze své předchozí zkušenosti policejního vyšetřovatele, málokterá obviněná osoba se jaksi s tím trestním stíháním bez dalšího smíří a neklade žádný odpor. Skoro každý obviněný nějaký odpor klade. Může klást odpor legální, nelegální. Mezi ten legální nebo povolený patří to, že nemusí mluvit pravdu, může lhát, v určitých intencích může napadat orgány činné v trestním řízení, ať už různými podáními oficiálními nebo různými mediálními výstupy. Policisté ČR i státní zástupci jsou dostatečně školeni na to, aby takové výpady profesionálně zvládali.

Nicméně, pokud takové výpady činí řadový občan ČR, a pokud je činí premiér vlády ČR, tak si myslím, že už je to na hranici toho, co po těch policistech můžeme chtít, aby naprosto perfektně zvládali. Pokud jsou pod atakem premiéra ČR, s veškerými pravomocemi, které má, které, jak jsme viděli v minulosti, se nebojí použít. Když bylo zahájeno trestní stíhání Andreje Babiše, tak já jsem si myslel, že určitý pud sebezáchovy ho povede k tomu, že se bude opravdu držet stranou toho, aby jakkoli zasahoval do vedení policie, GIBS, státních zástupců. Ale opak je pravdou. Viděli jste, že on využívá nejenom svých možností, které má, přímo daných, ale že dokáže vyvinout i nátlak prostřednictvím médií na to, aby se zbavil lidí, aby donutil odstoupit lidi, které přímo odvolat nemůže, kteří přímo patří do té struktury orgánů činných v trestním řízení. Pokud toto vidí řadový vyšetřovatel, tak si myslím, že musí být na hranici jeho možností uvažovat o tom, na hranici možností odolat takovýmto tlakům a vést to vyšetřování nadále naprosto objektivně.

To je absolutně nefér, zůstávat v pozici premiéra, když jsem obviněný. Už jenom na této bázi legální obrany obviněného musí být trestní stíhání ztíženo nefér postupem. A to jsme jenom u legální obrany obviněného. Běžně se obvinění brání i nelegálními postupy. Je zcela běžné, že obvinění navádějí svědky, aby vypovídali, nebo nevypovídali jinak, nebo navádějí svědky, aby se někam skryli. A z dostupných informací, které máme, nastává opět podezření, že něco takového se mohlo stát i v této věci. Nechci se spoléhat jenom na reportáže, takže nebudu hodnotit to, jestli syn pana premiéra byl nebo nebyl unesen, ale z dostupných informací, které jsou, včetně třeba i rozhovoru, který poskytl sám pan Protopopov vyplývá, že ten zájem na tom, aby spoluobviněný v trestní kauze pana premiéra nebyl k dispozici orgánům v trestním řízení, že ten tu je. A na tuhle situaci trestní řád myslí. Paragraf 66 – „ten, kdo působí na své spoluobviněné nebo jiným způsobem maří trestní řízení, tak je na něj uvalena vazba.“ Pokud by se podařilo prokázat to, co naznačeno je a k čemu indicie jednoznačně směřují, tak jsme tu dokonce vystaveni situaci, kdy bychom mohli mít premiéra ve vazbě.

Já se domnívám, že to usnesení obsahuje absolutní gró, kdy nemůže být nikdo, kdo ho podpoří, obviněn z jakéhokoli politikaření. Čistě z logiky věci a ze selského rozumu, osoba obviněná nemůže být v pozici premiéra České republiky!

A dovolte mi ještě jednu poznámku bokem, řekněme z mé pozice člena výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Mě na té věci zaujala ještě jedna věc. A to, že syn premiéra ČR se pohyboval na okupovaném Krymu, pohyboval se na východním území Ukrajiny. Já si vůbec nedokážu představit, že tam se kdokoli může dostat, zdržovat a pohybovat bez toho, aby to věděla ruská tajná služba, aby mu to proaktivně umožnila. A znovu opakuji, pro mě, jako člena bezpečnostního výboru, situace, kdy syn premiéra ČR se pohybuje na ruském okupovaném území, pravděpodobně minimálně při vědomí, ne-li při spolupráci ruské tajné služby, je informace veskrze naprosto děsivá. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama