Ing. Robert Plaga, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2018 16:59:00

Hlavním účelem návrhu je zajistit kontinuitu ve financování projektu ITER

Hlavním účelem návrhu je zajistit kontinuitu ve financování projektu ITER

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. k návrhu rozhodnutí Rady o založení společného evropského podniku pro ITER a rozvoj energie z jaderné syntézy.

Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, já si dovolím předstoupit před vás s takovým lehčím tématem po tom předchozím, a to je termonukleární reaktor. V rámci přípravy nového víceletého finančního rámce EU na období let 2021-2027 předložila Evropská komise začátkem června letošního roku společně s návrhem legislativního balíčku 9. rámcového programu EU pro výzkum a inovace, Horizon Europe. Rovněž návrh rozhodnutí Rady, kterým se mění rozhodnutí z roku 2007 o založení společného evropského podniku pro ITER a rozvoj energie z jaderné syntézy a o poskytnutí výhod tomuto podniku. Dovolte mi představit částečně, o co se jedná.

Projekt ITER je zásadním mezinárodním projektem, který spočívá v konstrukci a v provozu experimentálního termonukleárního reaktoru za účelem výzkumu využití jaderné syntézy k výrobě elektrické energie v průmyslovém měřítku, tzn. že je to pokusný reaktor, který by měl posunout možnosti využití termonukleárního reaktoru ne o generaci, ale o několik generací dopředu. Je totiž vysoce pravděpodobné, že jaderná syntéza bude jakožto potenciálně nevyčerpatelný zdroj energie, navíc šetrný vůči klimatu, bude hrát v budoucím evropském i celosvětovém energetickém prostředí velmi významnou úlohu. To, co je potěšující, očekává se, že projekt bude mít velmi pozitivní dopad na evropský průmysl, tvorbu pracovních míst, hospodářský růst. A to právě díky výzkumu a souvisejícím inovacím.

Hlavním účelem předkládaného návrhu je zajistit kontinuitu ve financování projektu ITER, protože toto je záležitost, která běží už od roku 2007. A ta kontinuita by měla pokračovat i v rámci nového víceletého finančního rámce, přičemž návrh rozhodnutí navazuje na předchozí rozhodnutí, jak už jsem říkal, 2007/198 EURATOM prakticky v nezměněné podobě. Maximální výše finančních závazků EU vůči projektu je ve víceletém finančním rámci pro období let 21-27 stanovena cca na 6 mld. eur v rámci rozpočtové obálky pro výzkum a inovace.

Průvodním cílem návrhu rozhodnutí je i usnadnit komplementaritu k výzkumným činnostem v oblasti jaderné syntézy, které jsou v rámci programu Euratom v letech 21-25 připravovány. A zajistit synergie s dalšími komunitárními programy, a to zejm. s nadcházejícím rámcovým programem Horizon Europe, tzn. aby tam docházelo k synergiím v oblasti výzkumu a ne k duplicitě či triplicitě nákladů.

ČR považuje pokračování tohoto projektu za velmi důležitou součást implementace výzkumné a energetické politiky EU. Pro výzkumné organizace, ale i podniky v ČR představuje tento projekt velmi významnou příležitost pro navázání spolupráce s předními zahraničními partnery z veřejného výzkumného sektoru, ale i z aplikační sféry. A možnost využití nejnovějších vědeckých poznatků a jejich propojení až do průmyslové praxe.

Tolik asi úvodní předklad, děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama