RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2018 18:10:00

Nové informace nepomohou Babišovi rozptýlit podezření

Nové informace nepomohou Babišovi rozptýlit podezření

Komentář na facebookovém profilu ke kauze Babiš

 Nové informace jistě nepomohou panu Babišovi rozptýlit podezření, že "jeho firmy jsou stále jeho".

Jde nejen o pana Protopopova (placen/zaměstnán dle jeho slov panem Babišem/Agrofertem), ale třeba i o to, že si lze těžko představit, že by správce jeho fondů "jen tak vyrazil na nákupy a nakoupil bulvární médium". Bez vědomí a souhlasu pana Babiše.

A pokud nevysvětlí, že zisky "jeho firem" zmizí někam jinam, a že nakonec nezamíří do jeho kapsy (a je jedno kdy), je obrázek úplný. A pro mne jasný.

Není ale pravda, že tuto situaci má řešit Komise. Toto si musíme vyřešit sami. Unie (Parlament a Rada) schálila zákony, upravující přesněji střet zájmů. Země, včetně té naší, jej musí dodržet. Unie se dostane do hry až tehdy, když bude peníze vyplácet nebo proplácet. Ale to, zda má či nemá skupina firem, dříve vlastněná panem Babišem, jejíž akcie jsou ve správě svěřeneckých fondů, musíme proto nejprve rozhodnout my. Již nyní, neb nová pravidla již od srpna platí, a Agrofert jistě po zemědělských (či jiných) dotacích natahuje ruce.

P.S. Snad si to dobře pamatuji, ale dotace pekárně Zelená louka ze skupiny AGF do toho nespadá, k ní došlo předtím, že nové unijní pravidlo platilo. Naši zákonodárci bohužel český předpis toto omezují nevypracovali... Nechápu ale, jak mohla obrovská firma dostat dotaci na inovaci, kterou její konkurent, bez dotace, již dlouho na trhu nabízel (šlo o toustový chleba bez konzervantů a s menším obsahem soli, pokud se nepletu). Vypadá to, že státní zájem je potlačit konkurenci a zajistit, aby některé firmy, některých vlastníků trhu dominovaly. Díky dotacím, navíc podivně přiděleným. Což je opak rozumné ekonomické politiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama